Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena - 550 dolara!

'Šareni marketinški trik': Jeftiniji iPhone uopće nije jeftin!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Appleov jeftiniji iPhone košta čak 550 dolara bez potpisivanja ugovora, a najzanimljiviji novitet na jučerašnjoj konferenciji jest Touch ID, senzor otisaka prstiju koji je ugrađen u iPhone 5S.

Apple je prošlih godina nakon predstavljanja novog modela iPhonea u prodaji ostavljao i stariji model kojem je spustio cijenu za sto dolara pa je tako nakon predstavljanja iPhonea 5, cijena otključanog iPhonea 4S pala na 550 dolara, dok se u SAD-u uz potpisivanje ugovora na dvije godine mogao kupiti već za 99 dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potražnja manja od očekivanja Jeftiniji, ali i dalje PRESKUP: Apple smanjuje narudžbe iPhonea 5C Slika nije dostupna Počela prodaja novih iPhonea U redu za novi iPhone stajao i – Batman!

Ove godine stvari su trebale biti drugačije te smo mjesecima slušali o novom modelu iPhonea koji će biti jeftiniji u odnosu na klasični model te su neki analitičari pretpostavljali da bi se ovaj telefon mogao prodavati po cijeni od samo 300 dolara, dok su oni realniji vjerovali da će cijena iznositi između 400 i 500 dolara, kako bi Apple mogao bolje konkurirati na tržištima u razvoju.

Sigurnost i brzina: Pogledajte opcije iPhonea 5S i iPhonea 5C

No, otključani model iPhonea 5C neće koštati između 400 i 500 dolara, već će se u SAD-u moći kupiti za čak 550 dolara – što je cijena po kojoj bi se ionako prodavao dosadašnji model iPhone 5 da je ostao u prodaji (Apple ga povlači iz prodaje te će se umjesto njega prodavati 5C).

S obzirom da su po većini opcija iPhone 5 i iPhone 5C jako slični te imaju retina ekrane iste dijagonale, 8MP kameru i isti A6 procesor, čini se da je Apple s iPhoneom 5C samo predstavio stari model u novom ruhu, odnosno šarenom i plastičnom kućištu koji će prodavati po cijeni po kojoj se ionako očekivalo da će se prodavati iPhone 5 nakon dolaska novog modela 5S.

Phone 5C nije jeftin iPhone, samo je šareniji, komentirali su na The Vergeu predstavljanje novog modela Appleovog telefona te dodaju da bi ovaj Appleov 'šareni marketinški trik zaista mogao uspjeti' jer, bez obzira na sličan hardver kao i na prošlogodišnjem modelu, novo kućište u više boja ipak odaje dojam da je riječ o novom uređaju koji će korisnicima biti puno privlačniji nego da je Apple ostavio u ponudi iPhone 5 po istoj cijeni od 99 dolara te u Cookovoj kompaniji očekuju veliku potražnju za ovim modelom.

Početak prodaje novih iPhonea najavljen je za 20. rujna te ćemo tada saznati koliko su korisnici zainteresirani za ovakav jeftiniji, ali ne i jeftin iPhone, a treba napomenuti da se, među odabranim tržištima na kojima će se ovi telefoni prvo pojaviti u prodaji, nalazi i Kina te u Appleu sigurno puno očekuju od ovog tržišta.

Najveća novost iPhonea 5S – Touch ID

iPhone 5S donio je sva ona poboljšanja o kojima se proteklih mjeseci pisalo – snažniji procesor, bolju kameru koja će omogućiti snimanje još kvalitetnijih fotografija te senzor otisaka prstiju.

Upravo je ovaj Touch ID senzor najveća novost koju je Apple jučer predstavio – riječ je o senzoru koji je integriran u Home tipku i koji bi trebao zamijeniti lozinke pa bi vlasnici ovih telefona, umjesto upisivanja lozinke za otključavanje telefona, samo trebali stisnuti Home tipku i iPhone će se otključati.

Nevjerojatno: Oni će DVA TJEDNA sjediti ispred Appleove trgovine i čekati novi iPhone!

Također, Touch ID pojednostavit će i kupovinu putem App Storea i iTunesa, a jednom u budućnosti ovakav senzor otisaka prstiju mogao bi se koristiti i za potvrdu novčanih transakcija i mobilno plaćanje na brži i sigurniji način u odnosu na dosadašnje upisivanje lozinki. Također, ovo je i jedna od rijetkih opcija s kojima se Apple danas može pohvaliti u odnosu na konkurentske modele te na The Vergeu vjeruju da će u budućnosti i ostale kompanije ugrađivati ovakav senzor u svoje telefone.

Senzor otisaka prstiju oduševio je i Marissu Mayer koja je prisustvovala Appleovoj konferenciji te i ona smatra da je to najzanimljiviji novitet na iPhoneu 5S. Ovo ipak nije prvi puta da je ovakav senzor ugrađen u pametne telefone – Motorola je prije dvije godine predstavila smartphone Atrix 4G koji je imao čitač otisaka prstiju, no telefon nije privukao veliku pažnju korisnika te je na kraju senzor uklonjen iz telefona, dok je Toshiba nedavno predstavila sličan senzor na svom telefonu, ali taj je model bio ograničen samo na japansko tržište.

Što vi mislite o novim modelima iPhonea – je li vas Apple pozitivno iznenadio ili ste razočarani?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene