Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojazan investitora

Samsung bi mogao 'krenuti stopama Applea'...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Samsung ostvario odlične rezultate te su prodali 20 milijuna Galaxyja S4, ova kompanija ipak nije ispunila očekivanja tržišnih analitičara.

Apple je sve do kraja rujna prošle godine obarao rekorde po broju prodanih telefona i zarade te su postali i najvrjednija kompanija u povijesti, no od listopada 2012. do danas izgubili su veliki dio tržišne vrijednosti, a brojni izvještaji u posljednje vrijeme upućuju na smanjenje potražnje za njihovim telefonima.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Njegov najveći konkurent na ovom tržištu, Samsung, cijelo je to vrijeme bilježio veliki porast prodaje telefona i profita te su imali velika očekivanja od svog posljednjeg top modela Galaxy S4.

Vladari mobilnog tržišta: Tko ih može ugroziti?

Iako su neke prvotne informacije govorile da u Samsungu očekuju prodaju čak sto milijuna komada ovog telefona, prošlog mjeseca mrežom su počele kružiti informacije kako prodaja novog Galaxyja ipak nije tako dobra kako su to očekivali u ovoj kompaniji.

Iz Samsunga su demantirali te informacije te su se prije nekoliko dana pohvalili kako su do sada isporučili 20 milijuna Galaxyja S4, no investitori su i dalje zabrinuti te je, kako prenose na Reutersu, od početka lipnja vrijednost dionice ove kompanije smanjena za oko 17 posto – čime je Samsung izgubio 34,2 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što je više od tržišne vrijednosti Sonyja i LG-a zajedno.

Cijena dionice dodatno je smanjena jučer kada je Samsung objavio informacije o financijskim rezultatima za prethodni kvartal u kojem je ostvarena veća prodaja i veći prihod, no te brojke ipak nisu ispunila očekivanja Wall Streeta čiji su analitičari očekivali još veću zaradu.

Smanjuje se potražnja za top modelima smartphonea?

Na Reutersu kažu kako se investitori boje da bi Samsung mogao 'krenuti stopama Applea' i još nekih nekoć velikih mobilnih kompanija koji se bore sa sve manjim maržama na ovom tržištu i kojima, pogotovo na tržištima u razvoju, prijete kompanije poput Huaweija i ZTE-a koje razvijaju kvalitetne i puno jeftinije telefone.

Naravno, usprkos tome što nisu ispunili (jako velika) očekivanja, Samsung je tijekom proteklog kvartala ostvario rekordne brojke, a sigurno je da će ova kompanija i dalje ostati potpuno dominantna na tržištu pametnih telefona, no investitori će u budućnosti s velikim oprezom pratiti sve poteze njihova menadžmenta.

Iz Samsunga poručuju: iPhone je zastario!

Analitičar Jung Sang-jin vjeruje da Samsung priprema 'nove i uzbudljive proizvode' (jedan od njih je pametni sat Galaxy watch), no pitanje je hoće li ti proizvodi zadiviti investitore i potrošače.

Osim Samsunga, i HTC je jučer objavio svoje poslovne rezultate za prethodni kvartal te je ova kompanija zabilježila veliki pad profita, a na Market Watchu kažu da bi rezultati HTC-a i Samsunga mogli biti naznaka kako se smanjuje potražnja za top modelima pametnih telefona.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene