Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako bi se ovim zakonom trebale gasiti stranice s pedofilskim sadržajem i one koje promoviraju droge i samoubojstva, njegovi kritičari strahuju da bi se na ovaj način mogle gasiti i stranice koje se neće svidjeti vladajućima.


Ruski parlament jučer je izglasao kontraverzni zakon koji će, smatraju njegovi brojni kritičari i aktivisti za ljudska prava, omogućiti cenzuriranje interneta i stranica politički nepodobnih osoba u Rusiji.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti"

Zanimljivo je da su za ovaj zakon glasovali i predstavnici opozicije koji su ga nazvali korakom naprijed u odnosu na dosadašnje stanje, jer smatraju da je tijekom proteklih godina Rusija postala 'leglo cyber kriminala'.

Zakon je prvenstveno usmjeren kontroli i gašenju internetskih stranica na kojima se nalazi pedofilski sadržaj, promoviraju droge i potiče na samoubojstvo, no mnogi Rusi boje se da će se, pod izlikom blokiranja štetnog sadržaja, gasiti i one internetske stranice koje se neće svidjeti vladajućima.

Dan protiv cenzure interneta: 2011. je bila najsmrtonosnija!

Protestirajući protiv ovog zakona, ruska verzija Wikipedije na 24 sata zamračila je svoje stranice uz poruku 'zamislite svijet bez slobodnog znanja', dok je ruska tražilica Yandex u svom sloganu 'možete pronaći sve', prekrižila riječ 'sve' upozoravajući na mogućnost cenzure koje bi mogao donijeti novi zakon.

Na The Wall Street Journalu upozoravaju kako je internet tijekom proteklih godina za mnoge u Rusiji postao jedini kanal putem kojeg mogu dobiti točne i necenzurirane informacije, s obzirom da u toj zemlji dominiraju televizijske mreže kojima upravlja upravo država te napominju da su veliki prosvjedi koji su nedavno organizirani u Rusiji dogovoreni većim dijelom upravo putem interneta.

Oni koji podržavaju ovaj zakon smatraju da su stranice sa štetnim sadržajem danas dostupne svima, pa i djeci koje roditelji ne mogu konstantno nadzirati i paziti kojim internetskim stranicama surfaju te na Euronewsu kažu da su navodno upravo brojni roditelji od vlade zatražili donošenje mjera s kojima će se cenzurirati ovakav sadržaj i zaštititi djecu.

Ovaj kontraverzni zakon na snagu bi trebao stupiti krajem ove godine, a prije toga još ga mora potpisati Vladimir Putin. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.