Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplji mobiteli?

'Presuda Samsungu promijenit će cijelu mobilnu industriju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda protiv Samsunga mogla bi rezultirati povećanjem cijene telefona, ali i smanjenom ponudom mobilnih uređaja koji rade na Androidu

Nakon odluke porote suda u San Joseu koja je Samsung proglasila krivim za kršenje Appleovih patenata, brojni IT stručnjaci upozoravaju da bi kao posljedica ove presude pametni telefoni koji rade na Androidu mogli poskupjeti, a neki smatraju da možemo očekivati i manju ponudu telefona koji rade na Googleovom operativnom sustavu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Tako je Al Hilwa iz analitičke kompanije IDC novinarima stranice All Things D rekao da bi telefoni mogli poskupjeti jer će mobilni proizvođači u budućnosti morati plaćati još jedan veliki porez – tzv. 'Appleov porez', odnosno morat će plaćati licencu za tehnologije i patente za koje je Samsung proglašen krivim na ovom suđenju kako bi u budućnosti izbjegli potencijalne Appleove tužbe.

Moraju platiti Appleu preko milijardu dolara odštete zbog kopiranja!

Iako bi dio ovog 'poreza' mogli platiti mobilni proizvođači i operateri, Hilwa vjeruje da će na kraju dodatni trošak morati platiti sami korisnici. Odšteta koju Samsung mora platiti za kršenje ovih patenata iznosi milijardu dolara, ali financijski gubitak mogao bi biti puno veći jer je nakon ove odluke pala cijena dionica čime je ova kompanija u kratko vrijeme izgubila čak dvanaest milijardi dolara vrijednosti, a presuda bi se mogla odraziti i na smanjenu prodaju Samsungovih telefona i ostalih mobilnih uređaja koji rade na Androidu.

Naime, na Wiredu smatraju da bi se, zbog eventualnog poskupljenja telefona, dio korisnika umjesto mobilnih uređaja koji rade na Androidu, mogao odlučiti za iPhone, ali i za telefone koji rade na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu Windows Phone (koji bi sada mogao postati zanimljiviji i mobilnim proizvođačima), što je dobra vijest za Microsoft i Nokiju.

Na Huffington Postu kažu da je ova presuda jako loša vijest ne samo za Samsung, nego i za Google i ostale kompanije čiji mobilni uređaji rade na Androidu (neki od patenata za koje je Samsung proglašen krivim koriste se i na većini Androida), dok su na New York Timesu ovu presudu opisali kao 'odluku koja će promijeniti cijelu industriju'.

Kevin Afghani, odvjetnik specijaliziran za patentne tužbe rekao je novinarima Digital Trendsa kako će nakon ovog slučaja kompanije u budućnosti prvo razmišljati o patentima, a tek onda o inovacijama, što je upravo suprotna stvar od onog što bi trebao donijeti patentni sustav te u budućnosti možemo očekivati da će velike tehnološke kompanije gomilati patente s jedinim ciljem gušenja konkurencije.

Google kreće u ofenzivu: Žele uništiti Apple!

No, ne slažu se svi s ovim razmišljanjem pa tako Chris Carani, stručnjak na području zaštite intelektualnih prava smatra da bi ova presuda mogla utjecati na povećanje kreativnosti na tržištu pametnih telefona jer će kompanije, u strahu od Appleovih tužbi, dizajnirati drugačije i atraktivnije uređaje koji će se razlikovati od iPhonea. Tijekom suđenja Apple je kao primjer takvih uređaja koji nisu kopirali iPhone naveo Nokijine Lumije te Sony Ericssonov model Xperia Arc S.

Uskoro možemo očekivati Samsungovu žalbu na navedenu presudu, ali i Appleov zahtjev za zabranom uvoza i prodaje u SAD-u svih Samsungovih pametnih telefona koji su prekršili njihove patente. Također, Apple bi ohrabren presudom mogao 'napasti' i druge konkurente poput Googlea, Motorole i HTC-a i to ne samo u SAD-u, već i na drugim tržištima diljem svijeta.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene