Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispunjena očekivanja

VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Twitter je napokon izašao na burzu. Za razliku od fijaska s Facebookom, prvog je dana trgovanja ispunio očekivanja.

Na njujorškoj je burzi u četvrtak počelo trgovanje dionicama Twittera, kompanije u čijem je vlasništvu istoimena društvena mreža. Znak za početak trgovanja dao je, uz nekolicinu predstavnika Twittera, britanski glumac Patrick Stewart, poznat po ulozi kapetana Picarda u seriji Zvjezdane staze.

Pročitajte i ovo Ilustracija: AFP Strmoglavi pad Najgori tjedan u povijesti za Wall Street: 4 razloga za krah američke burze Wall Street (Foto: AFP) Najveći pad "Najstrašniji dan u povijesti Wall Streeta": Krah na američkoj burzi uzdrmao svijet

Početna je cijena iznosila 26 američkih dolara, no čim je trgovanje krenulo, vrijednost je skočila za oko 70 posto na 45.10 dolara da bi kasnije premašila i 50 dolara, piše CNBC.

>> Velika očekivanja: Twitter danas izlazi na burzu!

Ponuđeno je 70 milijuna dionica, a kompanija očekuje da će ovim putem prikupiti 1.82 milijarde dolara.

Procijenjena tržišna vrijednost kompanije prije početka trgovanja bila je 18.3 milijardi dolara, a Reuters izvještava da je porastom cijene dionice vrijednost skočila na više od 25 milijardi.

Ovo je najiščekivanija inicijalna javna ponuda (IPO) u New Yorku još od prošle godine, kada je na burzu izašao Facebook. Za razliku od tadašnjeg dvostrukog fijaska - cijena je prvog dana trgovanja bila u padu, a burza zbog prevelike navale na servere neko vrijeme nije bila u stanju procesuirati naloge brokera - Twitter je, barem zasad, ispunio očekivanja.

Prvi dan trgovanja je psihološki važan, ali u kojem će se zapravo rasponu cijena Twitterove dionice kretati, bit će jasnije tek za koji tjedan ili mjesec, kada prestane pomama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene