Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju:

Prijete nam sudari svemirskog otpada sa satelitima i letjelicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska svemirska agencija tvrdi kako je stanje s otpadom u Zemljinoj orbiti i više nego ozbiljno te ističu kako će svakih pet godina sudaranje tog otpada sa satelitima i svemirskim letjelicama biti neizbježno, zbog njihove ogromne količine.

Znanstvenici pretpostavljaju kako se u Zemljinoj orbiti nalazi oko 29.000 objekata većih od 10 centimetara, koji putuju brzinom od 24.800 kmh. Pri toj brzini čak i sitni ostaci mogu oštetiti ili uništiti svemirske letjelice i satelite, što bi rezultiralo štetom od više milijardi dolara te bi moglo dovesti i do prekida u telekomunikacijama i satelitskoj navigaciji.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

>> Predstavljena rješenja za svemirski otpad

'Kroz nekoliko desetljeća, dolazit će do sudaranja objekata u Zemljinoj orbiti, koji će stvarati dodatne krhotine, koje će prijetiti izazivanjem još veće štete', istaknuo je Heiner Klinkrad, šef ESA-inog ureda za svemirski otpad, prenosi agencija Reuters.

'Jedini način kako to spriječiti jest otići tamo gore i ukloniti ih. Što više čekamo, bit će sve teže i skuplje to izvesti', zaključio je Klinkrad.

Otpad u Zemljinoj orbiti čine dijelovi lansiranih raketa, pokvareni ili neaktivni sateliti te krhotine iz prijašnjih sudara. Svemirske agencije svijeta surađuju na ovom pitanju, a prošle je godine ESA pokrenula inicijativu 'Clean Space', kako bi se razvila tehnologija za sigurno hvatanje i uklanjanje otpada iz Zemljine orbite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene