Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede kemijske analize

Otkriveni tragovi Leonardove freske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragovi nedovršene freske koju stručnjaci pripisuju talijanskom renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju pronađeni su u jednoj od glavnih dvorana firentinske Palazzo Vecchio.

Tragovi freske otkriveni su uz pomoć mikrokamera i sondi ispod freske Giorgia Vasarija. Riječ je o tragovima crne boje koja je potpuno iste vrste kao i ona korištena na Giocondi.

'Otkriće nas ohrabruje. Premda smo tek u preliminarnoj fazi istraživanja i još nam je preostalo mnogo posla u rješavanju ove misterije, početni rezultati pokazuju da tražimo na dobrom mjestu', rekao je profesor povijesti umjetnosti sa sveučilišta u San Diegu Maurizio Seracini, koji ovo istraživanje provodi već desetak godina.

Tijekom istraživanja otkriveni su i tragovi crvenoga laka i smeđe boje na starom zidu skrivenom onim zidom na kojemu se nalazi Vasarijeva freska. Ipak, stručnjaci naglašavaju da ovo otkriće ipak ne donosi konačan odgovor te da su potrebne i druge kemijske analize.

Pročitajte i ovo Da Vincijeva slika Krista prodana za 450,3 milijuna dolara (Foto: AFP) "Spasitelj svijeta" Čak 4 i pol puta više od početne cijene: Da Vincijeva slika prodana za rekordni iznos Slika nije dostupna Skriveni 'as' čuvenog slikara FOTO Slavna slika skrivala posljednju tajnu Vincenta Van Gogha?

>> FOTO: Otkriven kodirani rukopis Leonarda da Vincija

Ova su istraživanja izazvala proturječna stajališta u Italiji, a stotine povjesničara umjetnosti i stručnjaka potpisale su peticiju u kojoj tvrde da je riječ o Seracinijevoj reklami te da uvođenje mikrosondi može oštetiti Vasarijevo djelo.

Najviše talijanske kulturne ustanove, među kojima je i firentinski Opificio delle Pietre Dure, institut za istraživanja i restauraciju, vjeruju da je Vasari 1563. slikajući Bitku kod Marciana prekrio Leonardovu fresku.

Tragovi Bitke kod Anghiarija, koju Leonardo nije stigao dovršiti, izgubili su se potkraj 16. stoljeća. No, postala je slavna jer su je umjetnici poput Rubensa ipak stigli reproducirati. (Hina)

>> Pronađen kostur Mona Lise?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene