Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diskografi u borbi

Nastavlja se gašenje piratskih stranica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugašena je još jedna od stranica za skidanje piratskog sadržaja, a diskografi u Velikoj Britaniji bore se i protiv onih koji omogućavaju zaobilaženje blokade pristupa The Pirate Bayju.

Nastavlja se borba grupa za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva protiv piratstva i gašenje piratskih stranica. Posljednja njihova žrtva jest stranica Newzbin2 za koju na BBC-u kažu da je bila jedna od najpopularnijih stranica s linkovima prema piratskom sadržaju te je ona sada u potpunosti ugašena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesvakidašnja ponuda Kim Jong Un pozvao Pirate Bay u Sjevernu Koreju? Slika nije dostupna Rat protiv piratstva Teška godina za pirate: Gašenje servisa i nadzor skidanja sadržaja!

Iako je ova stranica proteklih 15 mjeseci bila blokirana – britanski sud naredio je pružateljima internetskih usluga u toj zemlji blokiranje zbog piratstva, ona je nastavila s radom, ali zbog blokade uvelike se smanjio broj posjeta, a s njima i prihodi od pretplata (dio korisnika plaćao je za neke dodatne opcije).

Počinje 'lov na pirate'!

Zbog toga su se njeni vlasnici odlučili na potpuno gašenje, a zanimljivo je da je ova stranica nasljednik stranice Newzbin1 koja je također imala problema s grupama za zaštitu autorskih prava te je s vremenom ugašena, a 'poslovanje' je nastavila grupa hakera koji su pokrenuli Newzbin2.

Nakon prošlogodišnje blokade ove stranice, britanski sud ove je godine naredio pružateljima internetskih usluga blokiranje vjerojatno najpopularnije piratske stranice – The Pirate Bayja. No, kako ova blokada ipak nije u potpunosti uspješna jer postoje različiti načini na koji se ona može zaobići, britanski diskografi sada traže i gašenje stranica koje pružaju mogućnost zaobilaženja te blokade.

Jedan od takvih proxy poslužitelja za zaobilaženje blokade postavila je i britanska Piratska stranka i putem njega korisnici mogu pristupati Pirate Bayju te šef 'pirata' Loz Kaye kaže da oni na ovaj način samo podržavaju slobodu izražavanja i 'pravo na razmjenu informacija i ideja'.

Borba protiv piratstva: Smanjenje brzine interneta zbog skidanja filmova i pjesama!

Geoff Taylor iz Britanske udruge diskografa odgovorio mu je kako sloboda izražavanje dolazi s dužnošću poštovanja prava drugih osoba i njihovog intelektualnog vlasništva te je upozorio članove Piratske stranke da, bez obzira na njihova gledišta, oni ne mogu biti iznad zakona i odluka Visokog suda u Velikoj Britaniji koji je odlučio da se putem Pirate Bayja krše autorska prava i koji je naredio blokadu pristupa ovoj stranici. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene