Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne stari bez hrane

Napokon otkrivena tajna vječne mladosti?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili neobičnu karakteristiku crva iz reda nematoda, C. elegans. Kada mu ponestane hrane za preživljavanje, taj se crv dovede u stanje u kojem uopće ne stari.

Voditelj studije crva iz reda nematoda, David R. Sherwood smatra da bi rezultati istraživanja mogli dovesti i do stvaranja medicinskog tretmana koji bi znatno usporio starenje kod ljudi, piše Futurity.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Živjet ćemo dulje? REVOLUCIJA U ZNANOSTI Zaustavljeno je starenje stanica

Znanstvenici koji su radili na studiji ustvrdili su da kod crva dolazi do zastoja u razvoju kada mu se uskraćuje hrana. On se i dalje kreće, ali njegove stanice ostaju u istoj razvojnoj fazi, odnosno stanju mirovanja.

Crv caenorhabditis elegans je proziran i dugačak oko jedan milimetar. Crve su 'izgladnjivali' i po dva tjedna, a nakon što bi dobili hranu, tjelesno bi se nastavili razvijati. Osim toga, živjeli su dvostruko duže nego što je uobičajeno.

Australija: Ogromni morski svijetleći 'crv' dugačak 30 METARA! - Dnevnik.hr

Praksa organizma ovog crva možda bi se u budućnosti mogla primijeniti i na ljude.

'Moguće je i da niskokalorična dijeta na naš organizam djeluje na sličan način, time što naše stanice dovodi u svojevrsno stanje mirovanja. Stvar je u tome da se pronađe način da se ovim procesom manipulira, tako da korist u vidu usporenog starenja možemo imati bez mučnih dijeta i ograničenja ishrane', objašnjava Sherwood, izvanredni profesor biologije na Sveučilištu Duke.

Studija nema samo implikacije na starenje nego i na rak.

'Jedna od najvećih misterija raka jest kako stanice raka metastaziraju rano, a onda miruju godinama prije nego se opet 'probude'. Pretpostavljam da su putovi u crvima koji obuhvaćaju ove stanice i ponovno ih bude, u istim putovima kao i u metastazama raka kod čovjeka', zaključuje Sherwood.

Istraživači sada provode brojne genetičke studije kako bi vidjeli kako ponašanje stanica crva pretočiti na ponašanje stanica kod ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene