Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokušaji zaustavljanja starenja i traženje mogućnosti pomlađivanja tema su kojom se bave znanstvenici diljem svijeta.


Istraživanja se provode na jednostavnim organizmima, životinjama i u konačnici ljudima, a znanstvenici sa sveučilišta Tsukuba u Japanu uspjeli su pomladiti tkivo starice od 97 godina.

Vezani članci Ekskluzivno istraživanje Osijek Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: U utrci za Osijek sedam kandidata, jedan se ipak posebno ističe Rijeka - Rezultati ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV uoči lokalnih izbora - 8 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Dvojica kandidata u Rijeci vode mrtvu trku

Kako su objavili u časopisu Scientific Reports, otkrili su da starenje stanica uzrokuju takozvani epigenetski faktori, odnosno da oštećenja stanica karakteristična za starije osobe uzrokuju povišene razine određenih proteina.

OTKRIĆE U SVEMIRU Oko Zemlje lebde čudovišne plazma-cijevi

Odlučili su se na određeno vraćanje tih stanica u stanje matičnih stanica, i to pomoću aminokiseline glicina, i dobili rezultat u kojem su se stare stanice ponovo pretvorile u mlade. Nakon laboratorijskog testiranja, pokušat će isto ponoviti i na živim ljudima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook