Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od hakera i terorista

Evo kako će hakeri ugroziti Olimpijadu u Londonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Olimpijadi u Pekingu zabilježeno je 12 milijuna incidenata vezanih uz cyber sigurnost, a na Olimpijskim igrama u Londonu ta će brojka biti puno veća

'Hakeri će pokušati ugroziti Olimpijske igre u Londonu', rekao je novinarima BBC-a Francis Maude iz ureda za cyber sigurnost britanske vlade dodajući kako je tijekom Olimpijade u Pekingu 2008. godine zabilježeno oko 12 milijuna incidenata vezanih uz cyber sigurnost.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

S obzirom na napredak tehnologije i sve veći broj hakerskih napada posljednjih godina, jasno je da je opasnost od cyber napada puno veća u odnosu na razdoblje prije četiri godine.

Ipak, Maude je rekao kako se oni već neko vrijeme pripremaju za ove situacije te je za Olimpijadu oformljena posebna jedinica koja će biti zadužena za cyber sigurnost. Također, tijekom ovog mjeseca testirat će se 'najgori mogući scenariji' koje bi mogli izazvati hakerski napadi tako da će Britanci hakere dočekati u potpunosti spremni.

Velika Britanija već ima puno iskustva u borbi protiv cyber napada jer su stranice njihove vlade pod konstantnim napadima stranih obavještajnih agencija i hakerskih grupa koja rade u njihovo ime te Maud očekuje da će se te prijetnje povećavati i u budućnosti – posebno u vrijeme Olimpijskih igara, ali i nakon toga.

Ovaj stručnjak za cyber sigurnost posebno upozorava i na činjenicu da su rješenja za borbu protiv cyber napada koje su neke organizacije koristile prije 18 mjeseci danas već zastarjela, odnosno hakeri su kroz to vrijeme već pronašli rješenje kojim će probiti zaštitu tako da sigurnosna rješenja koja su aktualna danas, već sljedeći mjesec ili čak tjedan neće biti učinkovita. Zbog toga, ako se žele spriječiti napadi, odgovori na njih moraju biti brzi, učinkoviti i fleksibilni.

Osim od hakera, Britanci su na oprezu i zbog potencijalnih terorističkih napada te neke mjere koje namjeravaju poduzeti protiv terorista nisu naišle na odobravanje dijela građana Londona, a mnogi strahuju i da bi pojačanje cyber sigurnosti uoči Olimpijade moglo utjecati i na preveliku kontrolu nad internetom i kršenje privatnosti internetskih korisnika.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene