Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službena upotreba

Kratica OMG se prvi puta pojavila još 1917.!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se sve češće koriste skraćene riječi poput 'OMG', 'LOL', 'IMHO' i slične, a koje su već postale pravi trend, pogotovo među mladima.

Britanski admiral John Arbuthnot Fisher prvi put je spomenuo kraticu “O.M.G.” u pismu Winstonu Churchillu, a koja je objašnjena kao “Oh! My God!”. Naravno, znamo da danas ovakve izraze možemo vidjeti svugdje po internetu, pogotovo u mailovima i servisima koji nude ograničenu mogućnost unosa znakova — primjerice Twitteru.

Cijelo pismo možete pogledati na kraju posta, a spomenimo kako je ovo i prvo službeno pojavljivanje kratice u povijesti, no zanimljivo je spomenuti kako se ta fraza unijela u Oxfordov engleski rječnik 2011. Osim ove kratice, LOL je još jedan od vrlo često korištenih termina koji se prvi put pojavio 1970. u BBS-u (bulletin board systems) odnosno jednom od ranijih verzija foruma gdje su se nalazili geekovi koji su raspravljali o tehnologiji.

LOL - lots of love

Čak šest od 10 odraslih priznali su kako su primili poruku s ovim frazama za koje nisu znali što znače, a čak i ljudi na visokim položajima protumačili su kraticu krivo, pa je tako primjerice David Cameron — premijer Velike Britanije, mislio da je LOL znači “lots of love”.

Nadalje, istraživanje 1.000 odraslih pokazuje kako većina njih zna što znači “LOL” i “C U L8R” — “see you later”. Ove ove kratice razvile su se za vrijeme booma SMS-a koji je ograničavao korisnike na 160 znakova, pa su se tako lakše izražavali, dok danas ista stvar vrijedi i za Twitter koji je ograničen na 140 znakova.

Andy Kemshall iz SecurEnvoya kaže kako četvrtina populacije koristi kratice radije nego normalni engleski, što pokazuje na velik utjecaj koji su mobilni telefoni ostavili na društvo.

Koristite li vi kratice u SMS-u, mailu ili na Twitteru?

Powered by Zimo

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene