Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Uspjeh indijskih znanstvenika

Klonirana koza čija vuna godišnje prinosi 80 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Indijski znanstvenici tvrde kako su uspjeli klonirati rijetku vrstu koze, koja je od vitalnog značaja za područje Kašmira pod indijskom kontrolom.

Veterinar centra za životinjsku biotehnologiju Sveučilišta Sher-i-Kashmir, Riaz Ahmad Shah, rekao je medijima kako je 9. ožujka okoćena 'Noori', što na arapskom znači 'svijetlo' te da bi ona mogla potaknuti program kloniranja te rijetke vrste himalajske koze, koja je poznata po iznimno mekanoj i svilenkastoj vuni, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Spašavanje u Španjolskoj južna Španjolska Pomahnitala koza napala planinarke: Žena pala 20 metara u provaliju, druga se onesvijestila Slika nije dostupna Neočekivani saveznik Aktivirala seriju eksplozija: Ukrajinska koza pospremila u bolnicu desetke ruskih vojnika

>> Južnokorejci i Rusi žele zajednički klonirati mamuta

Noori je klon kašmirske koze, koja je ugrožena i čiji se broj iz godine u godinu smanjuje, dok potražnja za njihovom vunom konstantno raste. Čuva se u malim stadima, a da bi njezina vuna bila kvalitetna, mora obitavati na hladnim i zabačenim planinskim dijelovima Kašmira.

Ekonomski gledano, kašmirska koza prinosi 80 milijuna dolara godišnje od prodaje odjeće napravljene od te vune. Primjerice, jedan šal napravljen od te vune u Kašmiru košta 200 dolara, a u inozemstvu i znatno više.

Shah ističe kako su znanstvenicima bile potrebne dvije godine za kloniranje Noori, koristeći relativno novu 'ručnu' tehniku, u koju ulazi samo mikroskop i vrlo mirna ruka. 'Ona je naš prvi klon i nastavljamo s radom kako bismo napravili što više klonova u budućnosti', rekao je Shah.

'Ovu tehnologiju kloniranja koristit ćemo i za kloniranje elitnih životinja', naglasio je Shah te se nada kako će time riješiti pitanje i drugih ugroženih životinjskih vrsta u Indiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene