Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa za korisnike:

Sigurnosnim propustom ugroženo oko 900 MILIJUNA Androida!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskorištavanjem sigurnosnog propusta hakeri se mogu dokopati svih informacija s telefona, uključujući i lozinke te mogu telefonirati, slati poruke, fotografirati i snimati pozive.

Otkriven je novi opasan sigurnosni propust u Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android putem kojeg bi hakeri mogli pristupiti podacima na mobilnim telefonima, dokopati se lozinki i preuzeti kontrolu nad svim funkcijama telefona – uključujući obavljanje telefonskih poziva, snimanje poziva, slanje SMS poruka i pokretanje kamere.

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju: Sljedeća meta hakera su pametni telefoni

Ono što je naročito opasno jest da se ovaj propust odnosi na sve Androide koji su se pojavili na tržištu u posljednje četiri godine te je riječ o čak oko 900 milijuna pametnih telefona. Prema riječima Jeffa Forristala iz kompanije Bluebox koja je otkrila navedeni problem, ovaj je propust nastao zbog načina na koji se aplikacije odobravaju i verificiraju te aplikacije koje se čine sasvim normalne i sigurne Googleu Play, inženjerima i korisnicima, mogu u sebi imati maliciozni kod koji će hakerima omogućiti preuzimanje svih funkcija telefona.

Forristal je Googleu prijavio detalje vezane uz ovaj sigurnosni propust još u veljači te je Google o njemu već obavijestio svoje hardverske partnere. No, s obzirom na veliku fragmentaciju Androida i činjenicu da nadogradnja operativnog sustava ovisi o proizvođačima, vrsti telefona i mobilnim operaterima, mnogi korisnici ne mogu nadograditi Android na noviju verziju s kojom bi trebali riješiti ovaj problem.

'Ovo je katastrofa za korisnike', komentirali su ovaj propust na Venture Beatu i dodali da, ako hakeri iskoriste propust (što bi se u budućnosti zaista moglo i dogoditi jer će Bluebox uskoro otkriti njegove tehničke detalje) oni bi mogli preuzeti potpunu kontrolu nad uređajima koji rade na Androidu i ugroziti stotine milijuna korisnika.

Pojavio se malware koji fotografira sve što radite!

Najveće bi probleme mogli imati korisnici na azijskom tržištu koji imaju veliki broj nezavisnih aplikacija (nisu skinute s Googlea Play) koje uopće ne koriste verifikacijske procedure te su telefoni s takvim instaliranim aplikacijama idealna meta za hakere.

Googleovci još ne žele komentirati ove informacije, a iz Bluebooxa upozoravaju korisnike da budu jako oprezni prilikom instaliranja aplikacija na svoje telefone te preporučuju instaliranje aplikacija samo s Googlea Play – iako niti to ne garantira savršenu sigurnost. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene