Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pomicanje granica'

Kad su šefovi na odmoru, ONI će nadgledati zaposlenike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft radi na robotu koji će biti naročito zanimljiv šefovima kompanija koji će putem njega svoje zaposlenike moći nadgledati i s plaže

Novinari CNN-a posjetili su Microsoftov istraživački laboratorij u saveznoj državi Washington u kojem oko 850 istraživača i inženjera radi na novim i inovativnim tehnologijama i proizvodima s kojima žele 'pomaknuti granice znanosti i tehnologije'.

Pročitajte i ovo Tony Fernandes Izazvao lavinu kritika FOTO Šef jedne kompanije mislio je da je dobra ideja objaviti bizarnu fotografiju sa sastanka: On je gol do pasa, dok drugi djelatnik ima pune ruke posla Policija Šok na odlagalištu Iz Remetinca bacili sef na otpad, ispostavilo se da je pun - oružja: "Sefovi ne služe da se u njima drži sir i špek"

Jedan od takvih zanimljivih proizvoda na kojima Microsoftovi istraživači rade jest i robot koji bi ljudima omogućio da budu 'u isto vrijeme na dva različita mjesta'. Ovaj robot na sebi ima kamere, HD ekran i kotače te njime putem interneta upravlja osoba koja se može nalaziti bilo gdje na svijetu – potrebno je samo računalo, web kamera i internetska veza.

Budućnost je stigla: Od sada u moru spašavaju i - roboti!

Na CNN-u kažu da bi ovakav robot ponajviše mogao zanimati (paranoične) šefove kompanija koji bi na ovaj način mogli nadzirati sve što se događa u uredima i kada on nije na svom radnom mjestu. Tako kada šef ode na godišnji odmor, on može postaviti jednog takvog robota da se kreće firmom i gleda i sluša što zaposlenici rade i govore, a njime može upravljati direktno s plaže.

S obzirom da dolazi s ugrađenim kamerama, osoba koja njime upravlja na svom će računalu moći vidjeti sve što prikazuju kamere, a njegovo će se lice prikazivati na ekranu koji se nalazi na samom robotu. Ovakav bi robot vjerojatno demoralizirao zaposlenike koji se više ne bi mogli opustiti i ne bi imali mira od šefova niti kada su oni na godišnjem odmoru jer bi ih putem ovakvih robota mogli promatrati s plaža udaljenih stotinama kilometara.

Naravno, ovo je samo jedan od primjera za koji bi se mogli iskoristiti ovi roboti – jedna od brojnih drugih mogućnosti jest da bi ovaj robot mogao zamijeniti ljude na sastancima i tako im uštedjeti vrijeme i novac, a mogao bi pohađati nastavu kada su učenici bolesni i ne mogu doći u školu i slično.

Trenutno nije poznato hoće li Microsoft do kraja razviti ovaj robot i početi s njegovom komercijalnom primjenom, a na CNN-u kažu da već postoje neka slična rješenja poput robota kompanije Anybots koji također ima kamere i ekran i čija cijena iznosi oko 10 tisuća dolara.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene