Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć spasiocima

Budućnost je stigla: Od sada u moru spašavaju i - roboti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obala Martha's Vineyard na istočnoj obali SAD-a prva dobiva robotsko pojačanje u spašavanju na moru.

Radi se o robotu spasiocu imena EMILY (akronim od Emergency Integrated Lifesaving Lanyard). Robot je dugačak 1,2 metra, može voziti 39 i pol kilometara na sat, a namijenjen je situacijama kada je plivač u nevolji.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

>> Korisno ili jezivo: Biste li zagrlili ovog robota?

Kada robot, kojim jedan spasilac upravlja pomoću daljinskog, dođe do plivača ponaša se kao plutača dok do njih ne dođe drugi spasilac. No, koliko su korisni toliko su i skupi. Za dva robota i trening spasilaca u Kaliforniji trebalo je izdvojiti 23.000 dolara.

S obzirom na cijenu mnogi su se zapitali ne bi li jet ski bilo jednako djelotvorno, a jeftinije rješenje. Direktorica prodaje Lisa Konicki tvrdi da je robot korisniji kada je u moru gužva, to jest, više ljudi. 'Mislim da se radi o maloj investiciji kada pogledate koliki će utjecaj imati na javnu sigurnost', dodala je.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene