Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva moždana komunikacija

VIDEO Mislima na daljinu upravljao tijelom kolege!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači Sveučilišta u Washingtonu mislima jedne osobe izazvali su pokret kod druge. To im je uspjelo uz pomoć električne kape za čitanje signala mozga.

Istraživači Rajesh Rao i Andreu Stoccu proveli su fascinantan eksperiment. Rao je slao moždane signale putem interneta kako bi kontrolirao pokrete ruke svog kolege istraživača, objavio je Washington.edu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar 25.03.2024. - 2 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Novi Crobarometar: Istraživanje otkriva je li Milanović uspio srušiti rejting HDZ-u i koga bi građani radije za premijera

>> Nakon 20 godina progovorio uz pomoć iPada!

Koristeći moždane aktivnosti i oblik magnetske stimulacije, Rajesh Rao poslao je moždani signal Andreu Stoccu na drugoj strani kampusa, zbog čega je Stoccoa prstom tipkao po tipkovnici.

'Internet je način na koji se povezuju kompjuteri, a sada to može biti način na koji se povezuju mozgovi. Želimo uzeti znanje mozga i premjestiti ga direktno iz jednog mozga u drugi', rekao je Stocco.

Istraživači su demonstraciju snimali u oba laboratorija i video objavili na svojoj internetskoj stranici i YouTubeu.

Rao, profesor kompjuterskih znanosti i inženjerstva, radio je na sučelju mozga i kompjutera, međusobnoj povezanosti mozga i kompjutera u laboratoriju, više od 10 godina. Stocco mu je partner u istraživanju postao 2011. godine.

Snimljeni eksperiment proveli su 12. kolovoza. Rao je sjedio u laboratoriju noseći na glavi kapu s elektrodama prikopčanim na elektroencefalograf koji čita električnu aktivnost mozga.

Stocco je bio u drugom laboratoriju, na drugom kraju kampusa. On je na glavi nosio kapu za plivanje na kojoj je označeno mjesto za transkranijalnu magnetsku stimulaciju spirale koja je bila smještena izravno iznad njegovog lijevog motornog korteksa koji kontrolira pokrete ruke.

Tim je bio povezan Skypeom, kako bi se dva laboratorija bila u koordinaciji, iako ni Rao ni Stocco nisu mogli vidjeti jedno drugo.

Rao je gledao u kompjuter i igrao jednostavnu video igricu svojim umom. Kada je trebao pucati u metu, zamislio je da pomiče svoju desnu ruku. Za to je vrijeme morao paziti da ruku ne pokrene. Gotovo u istom trenutku kada je Rao pomislio kako gađa metu, Stocco je osjetio kako mu se ruka pomiče i prstom udara u tipkovnicu.

'Bilo je uzbudljivo i jezivo gledati kako se aktivnost koju sam zamislio prenosi u mozak nekog drugog. Ovo je bio jednosmjerni protok informacija. Sljedeći nam je korak postići dvosmjernu komunikaciju direktno između dva mozga', rekao je Rao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene