Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši programer iz američke Agencije za nacionalnu sigurnost otkrio je sigurnosni propust putem kojeg hakeri mogu preuzeti kontrolu nad nadzornim kamerama i provaliti u računalne sustave kompanija.


Šokantna otkrića Edwarda Snowdena o špijuniranju i praćenju korisnika najvećih i najpopularnijih internetskih kompanija još su nam jednom pokazala da je privatnost na internetu stvar prošlosti. Jedan je sigurnosni stručnjak za internetsku sigurnost sada upozorio na nove opasnosti za privatnost ljudi koje bi hakeri mogli nadgledati i pratiti ne samo na internetu, nego i u bankama, tvornicama i slično.

ŠOKANTNI PODACI o praćenju na internetu: 'Ostvarili su se naši najgori strahovi'

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo je NAJVEĆA noćna mora internetskih korisnika! Slika nije dostupna Evo tko prisluškuje vaše pametne telefone!

Naime, Craig Heffner koji je prije radio upravo za američku Agenciju za nacionalnu sigurnost kaže da je pronašao način na koji hakeri mogu napasti i preuzeti kontrolu nad kamerama za nadzor kakve se koriste u bankama, tvornicama, zatvorima i vojsci te putem tih kamera pratiti i špijunirati ljude. Na Business Insideru kažu kako je Heffner pronašao još nepoznati sigurnosni propust u opremi za nadzor kakvu koriste kompanije poput Cicsa, D-Linka i drugih, a svoje otkriće namjerava demonstrirati krajem srpnja na Black Hat hakerskoj konferenciji u Las Vegasu.

'Ovo je ozbiljna prijetnja', rekao je novinarima i dodao kako, bez znanja kompanija, hakeri mogu pristupati kamerama i špijunirati njihove zaposlenike, a putem istog propusta čak je moguće pristupiti i napasti računalni sustav tih kompanija. Craig Heffner otkrio je stotine tisuća kamera za nadzor kojima je moguće pristupiti putem interneta, a kaže kako je otkrio i način na koji se, baš kao i u Hollywoodskim filmovima, slika na kamerama za nadzor može 'zamrznuti' kako bi lopovi mogli provaliti u kompanije ili tvornice bez da ih se otkrije na kamerama.

Napadali i civilne ciljeve: Snowden optužio Amerikance za hakiranje!

On do sada nije kontaktirao kompanije u čijim je kamerama pronašao propust te to niti ne namjerava napraviti prije svog izlaganja na konferenciji, dok su iz kompanija koje su ugrožene ovim propustom najavili kako će poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali svoju opremu nakon što Heffner javno objavi informacije o ovim propustima koje bi hakeri odmah mogli početi iskorištavati.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook