Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slažete li se?

FOTO Struka i znanost rekli svoje - ovo su najbolje fotografije svemira!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjeka pogled u zvjezdano nebo inspirira već tisućama godina, a prve fotografije svemira promijenile su taj odnos zavijek.

Bilo da su napravljene sa Zemlje ili uslikane iz svemira, te su fotografije revolucionarizirale naše razumijevanje svemira i odnosa sa svemirom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigle s New Horizona Nasa objavila spektakularne nove snimke Plutona Slika nije dostupna Nakon Marsa... NASA OPET IMA VELIKE VIJESTI 'Ovaj svijet je živ'

>> Izračunali prosječnu udaljenost među zvijezdama!

Mnoge od tih astrofotografija ističu se iznad mnoštva, a od znanstvenika, pisaca, fotografa i povjesničara zatraženo je da odaberu njima najbolje, prenosi space.com.

Fotografija koju su najviše puta spominjali zove se 'Earthrise' (Izlazak Zemlje), a snimio ju je astronaut Bill Anders, 24. prosinca, tijekom misije Apollo 8 iz Mjesečeve orbite.

'Ta je fotografija poput ikone za pokret za očuvanje okoliša', rekla je suosnivačica SETI instituta, Jill Tarter. 'Omogućila nam je da se vidimo kao Zemljane koji žive na jedinstvenom, krhkom i prekrasnom planetu. Ta perspektiva danas je još važnija. Mnogi od izazova s kojima se suočavamo, zahtijevaju dugoročno planiranje i globalnu suradnju i ne poštuju nacionalne granice', dodala je Tarter.

Za Tarter je fotografija 'Earthrise' izbor bez konkurencije, a isto smatra i bivša astronautica Pamela Melroy te NASA-in znanstvenik John Mather i pisac mnogih sci-fi i znanstvenih knjiga, Dava Sobel.

Sobelov favorit je još i čuvena fotografija teleskopa Hubble nazvana 'Hubble Deep Field', koja je 1995. godine predstavljala najdublji pogled u svemir dotad.

Favorit fizičara i nobelovca Franka Wilczeka s MIT-ja je fotografija nazvana 'Earth From Mars' (Zemlja s Marsa), koju je 8. ožujka snimio NASA-in rover 'Spirit'.

Astronom Greg Laughlin sa Sveučilišta Kalifornija nominirao je fotografiju 'mlađka' planeta Neptuna i njegovog mjeseca Tritona, koju je snimila NASA-ina letjelica Voyager 2, 1989. godine. 'Na toj fotografiji nema lažnih boja, nema dorade, nema petljanja. Ta je fotografija umirujuća, misteriozna i estetski savršena', istaknuo je Laughlin.

Ponekad smisao koji leži 'iza' fotografije nadilazi njezinu estetiku, a takav je slučaj i s fotografijom svemirskih odijela prekrivenih lunarnom prašinom, nakon hodanja po površini Mjeseca. Fotografija je snimljena 1972. godine tijekom misije Apollo 17. 'Simbolizira ono najbolje od NASA-e, naša istraživanja i buduće težnje', ističe Alan Stern, znanstvenik Southwest Research instituta, koji je tu fotografiju odabrao kao najbolju.

Znanstvenik Phillip Chamberlin, koji prati rad Sunca, odabrao je upravo fotografiju Sunca, koju je snimio satelit SDO. On smatra kako svi koji cijene čistu ljepotu, neće dvojiti u izboru ove fotografije, a opisao ju je jednostavnim riječima: 'Jednostavno nevjerojatno'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene