Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak prema telefonu?

Facebook predstavio vlastitu trgovinu aplikacijama – App Center

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook je najavio App Center – središnje mjesto na kojem će se jednostavno moći pretraživati i kupovati aplikacije za ovu društvenu mrežu

Iz Facebooka su najavili App Center – centralno mjesto na kojem će korisnici moći pretraživati sve aplikacije koje su dostupne na ovoj društvenoj mreži i to na web verziji i mobilnim telefonima.

App Center trebao bi korisnicima omogućiti lakše pretraživanje aplikacija (bit će organizirane u kategorije), njihovo preuzimanje i kupovanje te će im na jednom mjestu biti dostupne različite informacije o samim aplikacijama.

Dok je danas pretraživanje aplikacija prilično konfuzno, a prilikom njihove aktivacije o njima nemamo nikakvih dodatnih podataka, kada se pokrene App Center na njemu ćemo moći pročitati detaljni opis aplikacija kao i ocjene korisnika tako da ćemo saznati koliko su korisnici zadovoljni s njima.

Facebook je trenutno samo najavio App Center i on još nije dostupan korisnicima (trebao bi postati dostupan tijekom sljedećih nekoliko tjedana) te su sada pozvali developere da prijave svoje aplikacije u App Center kako bi ih se moglo kategorizirati, a zanimljivo je da postoji i mogućnost postavljanja aplikacija koje će korisnici morati kupovati.

Na Facebookovu službenom blogu napisali su da će se na njihovom centralnom mjestu za pretraživanje aplikacija nalaziti 'lijepo dizajnirane aplikacije u kojima će korisnici uživati', dok se neće prikazivati aplikacije s lošim ocjenama korisnika koje ne budu u skladu s pravilima ove kompanije.

Među aplikacijama koje možemo ovdje očekivati iz Facebooka su izdvojili Draw Something, Pinterest, Spotify, Battle Pirates, Viddy i Bubble Witch Saga.

Sljedeći korak Facebooka – pametni telefon?

App Center nije zamišljen kao konkurent App Storeu i Googleu Play, rekli su iz Facebooka za Venture Beat, već će korisnike preusmjeravati na Appleovu i Googleovu online trgovinu aplikacijama – npr. ako na telefonu koji radi na Androidu pretražujete neku igru na Facebookovu App Centeru, bit će te preusmjereni na Google Play odakle će moći skinuti te aplikacije.

Ipak, u budućnosti će se neke aplikacije dizajnirati samo za Facebook te će se zarada od njihove prodaje dijeliti između Zuckerbergove komapnije i developera.

Na stranici AllThingsD kažu da će s App Centerom Facebook dobiti još jedan izvor prihoda (od prodaje aplikacija i kupovine unutar samih aplikacija), a kako korisnici budu koristili više aplikacija, to znači da će više koristiti Facebookovu platformu – što će rezultirati prikazivanjem više oglasa što će također utjecati na povećanje zarade.

Neki analitičari i novinari smatraju da je ovo samo još jedan korak prema telefonu kojeg navodno razvija Facebook i koji, s obzirom na oko 900 milijuna korisnika ove društvene mreže, ima iznimno veliku potencijalnu korisničku bazu.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene