Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pojedinci imaju pravo kontrolirati svoje podatke na internetu i zatražiti od tražilica da uklone rezultate, stoji u presudi Europskog suda.


Europski sud pravde (ECJ) odbio je u utorak žalbu tvrtke Google i obranio "pravo na zaborav" prema kojem je tražilica dužna u nekim slučajevima izbrisati zastarjele osobne podatke običnih korisnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Znate li koliko ljudi svaki mjesec gugla 'Zašto sam se oženio?' Slika nije dostupna Googleova 'odbijenica' Hrvatima: Samo rijetkima odobren zahtjev za 'zaborav'!

ECJ je tako presudio da poveznice koje su "irelevantne" i zastarjele trebaju biti izbrisane na zahtjev fizičkih osoba. Tužbu protiv Googlea podnio je Španjolac koji se žalio što se na mrežnim stranicama pojavljuje podatak o dražbi njegove kuće koju je on ipak uspio zadržati i smatra da je Google time krši njegovu privatnost, piše BBC.

Google testira novi izgled Gmaila

Odluka iznenađuje jer proturječi mišljenju zamjenika državnog odvjetnika koje sud inače poštuje. Potonji je u lipnju 2013. ocijenio da Google nije odgovoran za osobne podatke koji se pojavljuju na njegovim stranicama pa se zato sud u sporu protiv njega ne može ni pozivati na "pravo na brisanje" digitalnih podataka.

Odluka donesena u utorak je "razočaranje za tražilice i za nakladnike elektroničkih medija općenito", reagirao je u priopćenju glasnogovornik Googlea u Bruxellesu Al Verney.

Dodao je da internetskoj supertvrtki "treba vremena da prouči posljedice" te odluke, prenosi AFP. Google se već bio očitovao o tome ocijenivši da je zahtjev za ukidanje nekih zakonitih informacija na tražilicama jednak cenzuri.

Odluka Suda pravde je to znakovitija što su zemlje članice EU-a lani odbile prijedlog pravilnika o jačoj zaštiti podataka na internetu ocijenivši je prestrogom u odnosu na mala poduzeća i nejasnom za građane.

Pravo na brisanje računalnih podataka bilo je među glavnim odredbama tog prijedloga pravilnika koji je početkom 2012. podnijela europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook