Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra presuda

Europski sud pravde: Mađarska je prekršila zakon EU-a o azilu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Mađarska je prekršila zakon Europske unije o azilu tako što je neopravdano sprečavala osobe da zatraže zaštitu, presudio je Europski sud (ECJ) u četvrtak.

Budimpešta je nakon izbijanja pandemije koronavirusa 2020. od nekih stranih državljana ili osoba bez državljanstva tražila da prođu preliminarne postupke prije nego što se prijave za azil.

Te su osobe najprije trebale otputovati u mađarska veleposlanstva u Beogradu ili Kijevu kako bi osobno predale dokument, kojim potvrđuju da se namjeravaju prijaviti za azil. Mađarske vlasti su nakon toga mogle odlučiti hoće li im dozvoliti da uđu u Mađarsku kako bi zatražile zaštitu.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska komisija smatra da je taj preliminarni postupak bio kršenje zakona EU-a i tužila je Mađarsku na najvišem sudu Unije u Luksemburgu.

ECJ je presudio u korist Komisije, a obrazloženje je da takva vrsta regulacije osobama oduzima pravo da se učinkovito prijave za azil u Mađarskoj, ističe se u priopćenju za medije.

Pročitajte i ovo Mjesto pada mađarskog helikoptera Tragedija kod Drniša Vatrogasci su pronašli tijelo i trećeg člana posade mađarskog helikoptera! "Bila je to vrlo zahtjevna potraga i nepristupačan teren"

Dokument kojim se izriče namjera za prijavu za azil nije predviđen europskim zakonom i ne jamči učinkovit i brz pristup postupku za odobravanje azila. Mjera također nije primjerena za borbu protiv pandemije, odlučio je sud.

Komisija je Mađarsku ranije ukorila zbog njene stroge politike prema izbjeglicama. ECJ je već srušio ključne dijelove mađarskog sustava azila u svojim ranijim presudama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene