Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prolazi usprkos protivljenju Bijele kuće?

CISPA 'katastrofa za privatnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Autor CISPA-e uvjeren je da je osigurana potrebna većina zastupnika koji će podržati njegovo izglasavanje

Zastupnici u američkom Kongresu uskoro bi trebali glasovati o kontraverznom prijedlogu zakona CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), a ako je vjerovati njegovom autoru Mikeu Rogersu, već je osigurana potrebna većina zastupnika koji će podržati njegovo izglasavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na privatnost! Anonymousi pozivaju na 'zamračenje interneta' Slika nije dostupna Kontroverzni prijedlog zakona Povratak CISPA-e: Početak kraja privatnosti na internetu?

O CISPA-i se u javnosti počelo govoriti tek nakon što je propalo izglasavanje SOPA-e i PIPA-e te su mnogi analitičari uvjereni da bi CISPA zaista mogla proći jer ima veliku podršku kompanija poput Facebooka, Googlea i Microsofta koji su ranije kritizirali SOPA-u i ACTA-u.

Kritičari CISPA-e nazvali su je 'katastrofom za privatnost' jer će, među inim, omogućiti razmjenu privatnih podataka internetskih korisnika između vladinih agencija (civilnih i vojnih) i privatnih kompanija u slučaju da ti podaci predstavljaju cyber prijetnje.

SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

S obzirom da je definicija pojma cyber prijetnja poprilično šarolika (obuhvaća i kršenje intelektualnog vlasništva) te kako neće biti kontrole nad korištenjem tih privatnih podataka, jasno je kakve bi sve probleme mogao donijeti ovaj zakon.

Rogers kaže da će se i te stvari promijeniti jer namjeravaju predstaviti neke amandmane koji će 'zadovoljiti većinu kritičara zakona' poput preciznijih definicija načina na koji se prikupljeni podaci mogu koristiti te veća ograničenja o tome tko može pristupiti privatnim podacima.

Centar za demokraciju i tehnologiju pozdravio je ove promjene za koje smatraju da predstavljaju dobar napredak u vidu zaštite privatnosti, ali s njima ipak nisu riješeni svi problemi poput korištenja privatnih informacija za svrhe koje nemaju veze sa cyber sigurnosti.

Facebook podržava CISPA-u! Doznajte zašto...

Iako Rogers kaže da je ovaj zakon napravljen kako bi zaštitio američke kompanije od 'naprednih vanjskih prijetnji' poput kineske vlade, on ipak nema podršku Bijele kuće koja ga je ranije već kritizirala jer 'žrtvuje privatnost u ime sigurnosti', no nije poznato hoće li ga Obama stopirati u slučaju izglasavanja.

Protiv CISPA-e se izjasnio i republikanski predsjednički kandidat Ron Paul koji je rekao da ovaj zakon omogućava vladinim agencijama i privatnim kompanijama pregledavanje privatnih podataka internetskih korisnika bez ikakvih sudskih naloga. Na taj način, dodaje Paul, CISPA potiče najuspješnije internetske kompanije da djeluju kao špijuni američke vlade.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene