Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je u utorak objavila da će Boeing i SpaceX konstruirati prve dvije komercijalne svemirske letjelice koje bi trebale prevesti astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) čime bi se završilo razdoblje dominacije ruskih Sojuza.


Radi se o ugovoru potencijalno vrijednom 6,8 milijardi dolara, rekao je šef NASA-e Charles Bolden koji je najavio program u svemirskom centru Kennedy u blizini Cap Canaverala na Floridi.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Promijenio nam je pogled na svijet Slika nije dostupna Orion uspješno lansiran za pokusni let na Mars!

Boeing je dobio najveći dio ugovora s 4,2 milijarde dolara, a 2,6 milijarde idu SpaceX-u. "Danas smo napravili ogroman korak koji nas približava mogućnosti da lansiramo astronaute iz SAD-a u američkom svemirskom brodu", rekao je.

NASA: Zemlji prijeti 400 kataklizmi

"To što smo dali posao privatnoj industriji omogućuje NASA-i da se dodatno koncentrira na ambiciozni put na Mars", dodao je. Prvi letovi tih letjelica očekuju se 2017.

Amerikanci su 2011. umirovili svoju flotu svemirskih brodova i otad su bili ovisni o ruskim Sojuzima za transport astronauta na ISS. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook