Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena privatnost?

Amerikanci u strahu: Nadgledat će ih policijske bespilotne letjelice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od trećine Amerikanaca smatra da će policijske bespilotne letjelice ugroziti njihovu privatnost

U roku od sljedeće tri godine američka agencija za regulaciju i nadzor civilnog zračnog prometa trebala bi donijeti sigurnosni pravilnik koji će omogućiti korištenje bespilotnih letjelica u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"

Na Huffington Postu kažu da se za korištenje bespilotnih letjelica zalažu brojne organizacije – od naftnih kompanija koje na ovaj način žele kontrolirati nalazišta nafte, farmera koji žele iz zraka nadzirati svoje posjede, organizacija za zaštitu životinja koje mogu pratiti npr. morske lavove na udaljenim otocima i policije koja će na ovaj način moći nadgledati lokacije prije i za vrijeme policijskih akcija, pratiti kriminalce, ali i tražiti nestale osobe i slično.

Žele policijski nadzor društvenih mreža i zabranu anonimnosti na internetu!

No, osim što će ove letjelice policiji pomoći u pronalaženju nestalih osoba i rješavanju zločina, dio Amerikanaca zabrinut je za svoju privatnost i ne sviđa im se ideja da će za nekoliko godina iznad njihovih glava letjeti policijske letjelice koje će moći pratiti svaki njihov korak, a zagovornici prava na privatnost posebno ističu opasnost od kamera koje će moći 'gledati kroz zidove' i naprednih uređaja za prisluškivanje.

Prema nedavno provedenom istraživanju čije je rezultate objavio AP, više od trećine (36 posto) Amerikanaca protivi se policijskom korištenju bespilotnih letjelica jer smatraju da bi one mogle narušiti njihovu privatnost. Ipak, njih 44 posto nema ništa protiv toga da policija koriste ove letjelice jer smatraju da će im pomoći u svakodnevnom obavljanju posla.

FBI ulaže milijardu dolara u tehnologiju prepoznavanja lica

S obzirom na zabrinutost velikog broja građana za privatnost, iz američkog udruženja koje okuplja policijske djelatnike objavili su kako nema razloga za strah jer će policija s bespilotnim letjelicama obavljati iste one stvari za koje su do sada koristili zrakoplove i helikoptere, a jedina je razlika što su ove letjelice jeftinije i učinkovitije.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene