Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE BI SE NI KANDIDIRAO

Milanović o situaciji u BiH: "Vlada RH trebala je djelovati agresivno. Komšić onda ne bi bio član Predsjedništva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da se Vlada Republike Hrvatske trebala ranije snažnije postaviti prema preglasavanju Hrvata u BiH, čime bi se spriječilo da Željko Komšić bude ponovno prevarom izabran za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH glasovima bošnjačkih birača.

"Zamislite da je Vlada agresivno, ne histerično, rekla da se to tako ne može raditi. Znate gdje bismo sada bili? Komšić više ne bi bio član Predsjedništva. Ne bi se ni kandidirao. Mi bismo to izborili", rekao je predsjednik Zoran Milanović u intervju emitiranom u utorak navečer u programu Radiotelevizije Herceg-Bosne.

Komšić je na općim izborima održanim početkom listopada u BiH po četvrti put biran glasovima uglavnom Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva te zemlje, zbog čega su ga hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH proglasile nepoželjnom osobom u sredinama gdje su na vlasti.

Pročitajte i ovo Kod Slatine se srušio MIG - 3 ISTRAŽUJE SE ŠTO JE UZROK FOTOGALERIJA Pogledajte kako izgledaju mjesto pada i ostaci MiG-a koji se srušio kod Slatine

Pročitajte i ovo Ivan Selak, umirovljeni pilot STANJE ZRAKOPLOVSTVA Umirovljeni pilot Selak za Dnevnik Nove TV o padu MiG-a kod Slatine: "Bit će vrlo lako utvrditi što se dogodilo. Vidim što muči hrvatsku javnost"

Milanović je dodao da činjenica da se Komšića nameće Hrvatima kao manje brojnom konstitutivnom narodu, što izaziva probleme te se zagađuje hrvatsko-bošnjačke odnose, predstavlja "posebnu uvredu" i "bezobrazluk".

"To je nesretno rješenje. Ono izaziva žuč. Osjećaj nepravde. Želju za revanšom", naveo je. Dodao je kako je Komšić kao predstavnik zajedno s bivšim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH pisao pismo dužnosnicima EU-a u Bruxellesu kako bi se zaustavila gradnja Pelješkoga mosta.

"Ti ideš protiv nečega što je i tvoj interes. Koja pakost, obijesno parničenje", dodao je.

O odluci Christiana Schmidta

Upitan o odluci visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nakon zatvaranja birališta u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH kojim je spriječeno da kvalificiranu većinu hrvatskoga kluba u gornjem nacionalno koncipiranome Domu naroda izaberu brojniji Bošnjaci, predsjednik je rekao da je morao spriječiti travestiju prema Hrvatima u BiH.

"Trebao je posve poništiti travestiju, ustvari sodomiju da Hrvatima predstavnike biraju drugi. To je sačuvano. To je trebao biti njegov posao. Nije proveo presudu Ljubić", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Lažne dojave o bombama: Ilustracija - 1 DOJAVE NA 93 LOKACIJE Iz SOA-e potvrdili za Dnevnik Nove TV: Zna se odakle su stigle lažne dojave o bombama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SRUŠIO SE BORBENI ZRAKOPLOV Predsjednik Milanović o padu MIG-a: "Trenutačno je najvažnije da su oba pilota živa i da nema žrtava"

Najavio je da će se nastaviti zauzimati da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u mirovnoj misiji Althea EUFOR-a, iako se tome protive pojedine europske zemlje i dio bošnjačke javnosti.

"Kako se hrvatska država postavi, tako će biti", rekao je i ocijenio kako u toj misiji sudjeluju i vojnici iz Turske, koja nije članica EU-a.

Ocijenio je političkom manipulacijom ocjene udruženja Majki Srebrenice i Žepe koje su se tome usprotivile nazivajući Hrvatsku agresorom, dok su samo prije šest godina u Kninu njihove predstavnice hvalile Hrvatsku da je spasila Bosnu i Hercegovinu i spriječila ponavljanje genocida na području Bihaća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene