Snage EUFOR-a
Snage EUFOR-a Foto: European Force in Bosnia and Herzegovina

Mlazni avioni EU će izvoditi obuke iznad BiH u sklopu operacije ''Althea'' na francuski zahtjev.


''U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a također i kao mjera predostrožnosti, zapovjednik operacije 'Althea' prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim tjednima izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona'', priopćili su iz Mirovnih snaga Europske Unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR).

Nosač aviona ''Charles-de-Gaulle'' trenutačno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. ožujka 2022. godine, njegove letjelice tipa Rafale izvodit će prelete preko zapadnog Balkana, uključujući BiH.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao Prihvatni centar za izbjeglice u Osijeku - 1 ''Ključ situacije u Ukrajini imaju oni koji su pokrenuli agresiju'', poručio Božinović i komentirao i skup u Beogradu

''U ovakvim vremenima kada je sigurnosna ravnoteža u Europi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno ozračje u BiH i na zapadnom Balkanu'', zaključili su.

EU je prošlog tjedna odlučio povećati snage EUFOR-a na 1100 vojnika sa 600 slanjem pričuva iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke kako bi se spriječila potencijalna nestabilnost nakon ruske invazije na Ukrajinu. Neke snage su već stigle.

Stotinama kilometara od borbi, ali...

BiH se nalazi stotinama kilometara od borbi, ali se suočava sa sve snažnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da ima barem prešutnu podršku Moskve.

Visoki dužnosnici NATO-a i EU-a upozorili su da bi se nestabilnost zbog rata u Ukrajini mogla proširiti na zapadni Balkan, Moldaviju i Gruziju.

Bosna i Hercegovina je, kao i Ukrajina, dugo govorila da želi ući u NATO što je stajalište koje je razbjesnilo Rusiju.

Moskva je u ožujku prošle godine rekla da će reagirati ako BiH poduzme korake prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Dodik želi ostati neutralan

Bosanski Srbi, predvođeni proruskim Miloradom Dodikom, žele da zemlja ostane neutralna i da ostane izvan NATO-a.

Dodik, srpski član predsjedništva zemlje, pokrenuo je najgoru političku krizu u BiH od kraja rata 1990-ih, dovodeći u pitanje državne institucije u okviru dugogodišnjeg nastojanja Srba da se odcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji.

EUFOR, koji je 2004. godine zamijenio mirovne snage NATO-a u Bosni i Hercegovini, sastoji se od oko 3500 pripadnika - od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju