Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je tome uzrok?

Znanstvenici upozoravaju na ''ekološki Armagedon'': Broj insekata pao je za 75%

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici upozoravaju na ''ekološki Armagedon'' nakon što je studija pokazala da broj letećih insekata opada za 75%. Vjerojatnim uzrocima snažnog pada broja letećih insekata smatraju se destrukcija divljih agrokulturnih područja i korištenje pesticida.

U posljednjih nekoliko godina broj letećih insekata pao je za 75%, prema studiji koja sugerira da se približavamo ''ekološkom Armagedonu''.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sadašnjost i budućnost Nijedna zemlja nije imuna, a nose povijesnu odgovornost na leđima: 10 država poduzelo je važne korake Amazona (Foto: AFP) nema nam pomoći? Izvješće od 1800 stranica potvrdilo: "Veliki dio prirode je izgubljen, ono što je ostalo - propada"

Implikacije za ljudski rod su velike, jer insekti omogućuju temeljnu ulogu za život na Zemlji budući da su oprašivači biljaka te također plijen za veće životinje, piše Independent.

Iako je poznato da su vrste poput pčela i leptira u padu, znanstvenici su šokirani padom broja diljem prirodnih područja u Njemačkoj.

S obzirom na to da nije identificiran ni jedan poseban uzrok, poznatim uzrocima smatraju se široko rasprostranjena destrukcija divljih područja za agrokulturu i korištenje pesticida. Smatra se da su klimatske promjene također nešto što je igralo potencijalnu ulogu u smanjenju broja letećih insekata.

Dave Goulson, profesor na Sveučilištu Sussex i suautor studije o ovom fenomenu rekao je: ''Insekti čine dvije trećine ukupnog života na Zemlji, ali ondje se dogodila neka vrsta strašnog pada. Čini se da onesposobljujemo velike površine zemlje i činimo ih nenastanjive za većinu životnih oblika te idemo u smjeru ekološkog Armagedona. Ako izgubimo insekte, sve će se srušiti.''

Istraživači su kao moguće uzroke odbacili vremenske prilike i promjene koje se događaju na velikih prirodnim područjima. ''Činjenica da je broj letećih insekata u opadanju tako visokom brzinom je alarmantno otkriće'', rekao je Hans de Kroon, ekolog na Sveučilištu Radboud, koji je vodio novo istraživanje.

UN-ov izvještaj u ožujku upozorio je da se smatra da pesticidi koji se ''agresivno promoviraju'', te općenito kemijskim industrijama, imaju ''katastrofalan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i društvo u cjelini''.

Rečeno je da ideja da su oni potrebi za prehranjivanje rastuće populacije je netočna i varljiva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene