Iz zraka ledena ploča na Grenlandu izgleda kao ogromno bijelo polje. Barem u najvećem dijelu. U ljetnim mjesecima, zapadna margina zasjenjena je tamnom zonom koja posljednjih godina postaje sve tamnija i prijeti ubrzanjem stope otapanja leda.

Galerija Satelitske snimke tamne zuone na ledemoj ploči na Grenlandu (Foto: MODIS/NASA) +0 Satelitske snimke tamne zuone na ledemoj ploči na Grenlandu (Foto: MODIS/NASA)

Ledenoj ploči na Grenladnu nije baš lako pristupiti, pa su u snimanje uključeni NASA-ini sateliti, uključujući i multispektralnu modifikaciju MODIS. Nova studija ponudila je objašnjenje za taj fenomen - krivnja je u nečistoćama poput ugljika i ledenih algi, piše Live Science.

Vezani članci Uragan Ida Snimka NASA-e: Pogledajte kako razorni uragan Ida izgleda iz svemira Grenland Tražili uzorke i slučajno nabasali na neotkriveni dio Zemlje: "Stvarno nam to nije bila namjera"

"Ono što vidimo jest da je tamna zona prekrivena tankim slojem prašine i crnog ugljika koji pruža prehranu za alge tamne boje", izjavio je koautor studije Alun Hubbard, profesor u Norveškom centru za Arktičke plinove, okoliš i klimu.

Znanstvenici su vrlo zabrinuti jer, ukoliko bi se led na Grenlandu otopio razina mora bi porasla za čak 7,42 metara. Naime, na ledenu ploču odlazi više od 80 posto grenlandskog kopna - oko 1,7 milijuna četvornih kilometara. U prosjeku, led je debeo više od jednog kilometra i drži oko 8 posto svježe vode na svijetu.

Više temperature dovele su do pojave algi na površini ledene ploče. Za razliku od leda koji reflektira sunčeve zrake, alge ih apsorbiraju i tako ubrzavaju proces otapanja u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Činjenica da je veliki dio zapadnog ruba ledene ploče na Grenlandu postao taman znači da se otapa pet puta brže", rekao je Hubbard.

Studija je obljavljena prošlog mjeseca u znanstvenom časopisu Nature Communications

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju