Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminal u istrabenzu?

Pritvorena dva slovenska tajkuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska policija u srijedu je ujutro pritvorila nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško (PL) Boška Šrota, a nekoliko sati kasnije i bivšeg direktora Istrabenza Igora Bavčara.

Obojica važe za vodeće slovenske 'privatizacijske tajkune'. Šrot je, kako su potvrdili članovi njegove obitelji, nakon nekoliko sati pušten. Kako su javili slovenski mediji, navodno je uzrok pritvaranja Šrota i kasnije Bavčara istraga koja je znatno napredovala oko sumnji da je Šrot prije dvije godine Bavčarovu privatnom poduzeću Maxima holding prodao sedam posto dionica Istrabenza koji su se do tada nalazili u vlasništvu Pivovarne Laško.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Baška Voda Presedan u tužiteljstvu Prljavim novcem kupio stan u Baškoj Vodi: Bivšem općinskom načelniku blokirana nekretnina

 

Policija je potvrdila pritvaranje ne spominjući imena i najavila za popodne izjavu odnosno priopćenje za javnost, te kao predmet istrage navela 'zloporabu ovlasti i sumnju u pranje novca'. Glasnogovornik policije Drago Menegalija izjavio je da kriminalistička policija na širem području države danas poduzima aktivnosti na istrazi u vezi s kaznenim djelima gospodarskog kriminala. Mediji navode da se istraga vodi i u Pivovarni Laško te Istrabenzu.

Šrota optužen za divlju privatizaciju

Nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško Boška Šrota bivši je premijer Janez Janša još prije dvije godine optužio za divlju privatizaciju Pivovarne Laško i niza drugih poduzeća preko Šrotove privatne tvrtke Infond holding, a osobito za vlasništvo u vodećim medijima, tvrdeći da je u klijentelističkim vezama s politikom agitirao protiv njegove vlade. Bavčar je nekadašnji ministar za europske poslove, a vrijeme slovenskog osamostaljenja bio je ministar unutarnjih poslova, no početkom devedesetih postao je direktor Istrabenza, velike tvrtke na području energetike i turizma sa sjedištem u Kopru.

I Bavčar i Šrot, te njihove privatne tvrtke, ali i poduzeća na čelu čijih uprava su se nalazili do prije nekoliko mjeseci, došle su u teškoće zbog ekonomske krize, nelikvidnosti, te velikih dugovanja bankama u kojima su se na osnovi hipoteke zadužili kako bi mogli širiti Pivovarnu Laško i Istrabenz, te izvesti menadžerski otkup paketa dionica. Dodatne teškoće u vraćanju dospjelih obveza bankama uzrokovao je velik pad vrijednosti dionica na Ljubljanskoj burzi u zadnju godinu dana, pa su većinu dionica u tim poduzećima na osnovi postupka ovrhe preuzele banke.

Pahor najvio borbu protiv divlje privatizacije

Sadašnja koalicijska vlada lijevog centra, koju vodi premijer Borut Pahor, najavila je prilikom svog dolaska na vlast prošle godine da će veću pažnju posvetiti rješavanju problematike divlje privatizacije i tajkunske imovine, te da će se kao malverzacija tretirati i 'financijsko ispumpavanje' imovine poduzeća od njihovih direktora i članova uprave koji su sudjelovali u privatizacijskim postupcima.

Predsjednik stranke Zares Gregor Golobič, vodeći Pahorov koalicijski partner u sadašnjoj vladi, suprotstavio se prije četiri mjeseca tome da Nova Ljubljanska banka (NLB) reprogramira tzv. 'tajkunski kredit' Šrotu, izazvavši tako neslaganja u samoj vladi, ali i odlazak netom prije toga postavljenog direktora banke Draška Veselinoviča. Golobič u srijedu nije htio komentirati Šrotovo pritvaranje, rekavši da to u sadašnjoj fazi istrage ne bi imalo smisla. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene