Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako bi preživjeli u Afganistanu, mnoga djeca primorana su kopati po smeću ne bi li ondje pronašli nešto s čim bi mogli prehraniti svoje obitelji.


Na ulicama Kabula novinari AP susreli su 11-godišnjeg Jawada dok se borio s hladnoćom i teretom koji je nosio u pretrpanoj vreći, tek nešto manjoj od njega samog. On uzdržava svoju obitelj koja broji deset članova.

Vezani članci Ministar Ćorić sudjelovao u akciji čišćenja otpada u Parku prirode Medvednica - 3 Pogledajte kako je ministar Ćorić u hipsterskom izdanju sakupljao otpad na Medvednici, svake godine ljudi ostave 40 tona smeća Američka vojska, ilustracija Amerika povlači svoje trupe iz Afganistana? Biden uskoro najavljuje rok do kojeg će povući svoje snage

Umjesto da sjedi u školi i pohađa nastavu, Jawad satima prebire po smeću i iz njega uzima stvari koje bi njemu i obitelji mogle koristiti kako bi preživjele. 'Moja obitelj je siromašna i grijemo se papirom', rekao je Jawad. Unatoč teškom životu, Jawad nije odustao od školovanja. Vjeruje da će jednog dana biti liječnik i pomagati ljudima.

Devetogodišnji Javed dijeli istu sudbinu. On i njegov brat bude se u šest ujutro kako bi pregledali odbačeno smeće i na taj način zaradili osukan prihod.

>> 'Jesmo li to upravo ubili dijete?' 'Da, mislim da smo ubili dijete'

'Moj otac ne radi jer je bolestan, kao i moja majka. Vratili smo se iz Pakistana u Kandahar, naš rodni grad. Ovdje u Kabulu smo protekle tri godine jer u Kandaharu ne možemo pronaći posao', kaže Javed. Svoj je objed taj dan platio jednu desetinu cjelodnevne zarade.

Podsjetimo, 30 godina konflikta oštetilo je ekonomiju Afganistana, a stopa nezaposlenosti ondje je 40 posto. Zdravstvena i socijalna zaštita na dnu su ljestvice prioriteta, pa je i očekivani životni vijek ondje kratak, tek 49 godina, prema The World Factbook CIA-e. (U Hrvatskoj je očekivani životni vijek gotovo 76 godina).