Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest pilota

'Jesmo li to upravo ubili dijete?' 'Da, mislim da smo ubili dijete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši američki pilot, koji je upravljao bespilotnim letjelicama iznad Afganistana, iz simulatora u Novom Meksiku, otkrio je zašto je ostao bez karijere u vojsci.

Bivši operater bespilotnih letjelica Brandon Bryant u intervjuu za Der Spiegel opisao je događaj u Afganistanu koji mu je promijenio karijeru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok u avionu Pilot prigušio svjetla i počeo gledati sadržaj koji je šokirao putnika: Otišao je na WC i nakon toga zaspao Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

>> VIDEO Testiraju robotsku letjelicu koja vam može ući u spavaću sobu

Opisao je tragičnu scenu prilikom jedne rutinske akcije u kojoj je sudjelovao s kolegom, upravljajući bespilotnom letjelicom. U simulatoru, s još nekolicinom kolega, njegov zadatak bio je usmjeravati bespilotne letjelice iznad Afganistana, putem komandi i prateći desetak zaslona istovremeno.

Kako je Afganistan od simulatora u Novom Meksiku udaljen 10.000 kilometara, signal koji prate kasni između dvije i pet sekundi.

Trebala je to biti rutinska misija - označi metu, ispali raketu i neutraliziraj. Cilj je bila glinena kuća, a Bryant ju je označio laserom, dok je njegov kolega potom ispalio raketu tipa 'Hellfire'.

'Sve se dogodilo kao usporeno', rekao je za Der Spiegel. Naime, Bryant je nakon što je ispaljena raketa, uočio dijete kako izlazi iza kuće neposredno prije udara rakete. Jedino što je mogao tad učiniti, jest pitati kolegu do njega: 'Jesmo li to ubili dijete?'

'Da, mislim da smo ubili dijete', odgovorio mu je kolega.

Tad su u chat prozor na zaslonu upisali pitanje ostalim kolegama. 'Je li to bilo dijete?'

Netko, koga nisu poznavali, a tko je nadgledao čitavu stvar, odgovorio im je iz jednog od zapovjednih centara, negdje u svijetu. 'Ne, bio je to pas', napisala je ta osoba.

Pregledali su snimku akcije i postavili si pitanje: Pas na dvije noge?

Bryant je do tog trenutka imao 6.000 sati leta u simulatoru, a kaže i kako je znao sanjati u infracrvenom spektru. 'Vidio sam muškarce, žene i djecu kako umiru tijekom tog vremena. Nikad nisam pomislio kako ću ubiti toliko ljudi. Zapravo, mislio sam kako ne mogu ubiti nikoga tako', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene