Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe i čelnik odmetnute frakcije oporbenog MDC-a Arthur Mutambara potpisali su u utorak sporazum o podjeli vlasti, rekao je jedan dužnosnik vladajuće stranke, a u tom sporazumu ne sudjeluje oporbeni čelnik Morgan Tsvangirai, javljaju agencije.


Dužnosnik vladajućeg ZANU-PF-a rekao je da Tsvangirai nije potpisao sporazum, te dodao da će Mugabe sljedećeg tjedna sastaviti vladu i sazvati parlament.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mugabe je sramota za Zimbabve i mora otići' Slika nije dostupna 'Nikad neću prodati svoju zemlju'

"Mi smo potpisali sporazum s MDC-om koji vodi Mutambara. Tsvangirai nije potpisao jer nas on želi vratiti nazad, ponovno pregovarati o stvarima koje su već dogovorene", rekao je dužnosnik, prenosi Reuters.

"Nastavljamo dalje, a predsjednik (Mugabe) će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva koja će uključiti i članove oporbe", rekao je dužnosnik.

On nije želio reći hoće li nova vlada uključiti i članove Tsvangiraijevog MDC-a.

Ovaj bi sporazum mogao biti korak nazad u pokušaju rješavanja postizborne krize u Zimbabveu. Mutambara je bio važan sudionik razgovora o podjeli vlasti, a njegova mala frakcija MDC-a ima deset zastupničkih mjesta koje će Mugabeu osigurati većinu u parlamentu.

Glavni tajnik MDC-a Tendai Biti rekao je ranije u utorak, nakon što je Tsvangirai napustio pregovore u hotelu u Harareu, da će se razgovori nastaviti, ali je dodao da i dalje postoje točke neslaganja, prenosi agencija dpa.

Mugabe, Tsvangirai i Mutambara počeli su u nedjelju pregovore o podjeli vlasti uz posredništvo južnoafričkog predsjednika Thaba Mbekija.

Kriza u Zimbabveu izbila je nakon kontroverzne pobjede Roberta Mugabea na predsjedničkim izborima.

Oporbeni čelnik Morgan Tsvangirai, iako je pobijedio u prvom krugu izbora, povukao se iz drugog kruga zbog nasilja nad njegovim pristašama.

Mbeki: Pregovori u Zimbabveu su privremeno prekinuti

Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki izjavio je u srijedu da su pregovori o podjeli vlasti u Zimbabveu privremeno prekinuti kako bi glavni oporbeni čelnik dobio više vremena za razmatranje sporazuma.

Mbeki, koji posreduje u pregovorima, dao je tu izjavu nakon zbrke koja je nastala na kraju trodnevnih pregovora kada je objavljeno da su predsjednik Robert Mugabe i jedan oporbeni čelnik dogovorili sporazum o uspostavi vlade jedinstva.

Mbeki je rekao da nije znao da da je Arthur Mutambara, čelnik frakcije Pokreta za demokratsku promjenu, potpisao sporazum s Mugabeom.

Prema riječima Mbekija, glavni oporbeni čelnik Morgan Tsvangirai zatražio je "više vremena za razmatranje sporazuma na koji su pristala druga dva pregovarača.

Dužnosnik vladajućeg ZANU-PF-a rekao je da Tsvangirai nije potpisao sporazum, te dodao da će Mugabe sljedećeg tjedna sastaviti vladu i sazvati parlament.

"Mi smo potpisali sporazum s MDC-om koji vodi Mutambara. Tsvangirai nije potpisao jer nas on želi vratiti nazad, ponovno pregovarati o stvarima koje su već dogovorene", rekao je dužnosnik.