Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šerijatski zakoni

Stravične scene u Iranu: Žena jedva preživjela kaznu zbog odbijanja nošenja hidžaba

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iranske vlasti izvijestile su da su ženu po imenu Roya Heshmati (33) bičevale 74 puta zbog kršenja javnog morala te je dodatno novčano kažnjena zbog odbijanja nošenja hidžaba.

Roya Heshmati podvrgnuta je bičevanju i prisiljena je platiti kaznu od 260 eura zbog toga što je viđena kako hoda ulicama Teherana bez hidžaba.

Na svojem profilu na društvenoj mreži Heshmati je opisala kako su je surovo udarali po leđima, nogama i stražnjici u vlažnoj prostoriji koju je usporedila sa srednjovjekovnom komorom za mučenje. Unatoč tome odbila je nositi hidžab čak i tijekom suđenja.

Preživjela je 74 udarca bičem

"Bičevanje je bilo gotovo i izišli smo iz sobe. Nisam dopustila da pomisle da sam doživjela bol. Otišli smo do suca za izvršenje kazne. Agentica je hodala iza mene i pazila da mi marama ne padne s glave. Odbacila sam pokrivalo na ulazu u sudnicu. Žena me zamolila da nosim maramu. Nisam stala i opet mi ju je navukla preko glave", napisala je je Heshmati.

Nasilna kazna izazvala je snažno negodovanje na društvenim mrežama, a Abbas Abdi, istaknuti iranski novinar i društveni aktivist, osudio je presudu.

Pročitajte i ovo Tučnjava u Vukovaru - 3 Teške ozljede Posljedice premlaćivanja: Osječka bolnica otkrila što je s maloljetnicima iz masovne tučnjave u Vukovaru

"Ove bičeve ne osjeća samo tijelo jedne žene, već pogađaju sve one koji sanjaju o normalnom životu slobode, jedni uz druge", rekao je.

"Osuđena Roya Heshmati poticala je nemoral pojavljujući se na sramotan način na javnim mjestima u Teheranu. Njezina kazna od 74 udarca bičem izvršena je u skladu sa zakonom i šerijatom zbog kršenja javnog morala", objavljeno je na mrežnoj stranici pravosuđa.

Pravosuđe je također tvrdilo da je Heshmati bila povezana s organiziranom skupinom izvan Irana, iako nije priložilo nikakve dodatne dokaze koji bi to potkrijepili.

Ostala je čvrsta do kraja

Unatoč brutalnim batinama koje je pretrpjela, Heshmati je odbila nositi maramu koju su joj ponudili dužnosnici.

Sve su žene u Iranu zakonom obvezne pokrivati vrat i glavu nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Križnoj jami u Sloveniji - 2 spustila se razina vode Počela akcija spašavanja u susjedstvu! Ronioci krenuli prema zarobljenoj obitelji i vodičima

Bičevanje zbog kršenja kodeksa odijevanja rijetkost je u Iranu, iako su se dužnosnici sve više suočavali s onima koji se suprotstavljaju pravilima, posebno nakon što je ta praksa postala učestalija tijekom prosvjeda protiv vlade koji su izbili krajem 2022. godine, prenosi Daily Mail.

Prosvjedi su izbili kao odgovor na smrt Mahse Aminija, 22-godišnje iranke kurdskog podrijetla, u zatvoru u rujnu 2022. godine, koja je uhićena zbog navodnog kršenja stroge norme odijevanja za žene u Islamskoj Republici.

Tokom prosvjeda žene su odbacivale marame ili ih čak spaljivale, iskazujući tako svoj otpor prema nametnutim pravilima odijevanja. Uz sve veće neslaganje, i druge žene počele su kršiti odjevna pravila, što je dovelo do dodatnih sukoba s vlastima.

Pročitajte i ovo Zdravko Strižić nakon kratke i teške bolesti Preminuo novinar Zdravko Strižić

Heshmati je uhićena u travnju zbog objavljivanja fotografije na društvenim mrežama bez marame. Morala je također platiti kaznu od 12 milijuna rijala (oko 260 eura) zbog odbijanja nošenja muslimanskog vela u javnosti.

Iako je prvobitno predložena zatvorska kazna, kasnije je odbačena. Vlasti su postavile nadzorne kamere na javnim mjestima kako bi pratile kršenje pravila. Iranski parlament također je razmatrao prijedlog zakona kojim bi se pooštrile kazne za one koji krše pravila odijevanja.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene