Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon kratke i teške bolesti

Preminuo novinar Zdravko Strižić

Zdravko Strižić
Zdravko Strižić Foto: Nikola Cutuk/Pixsell
Sisački novinar i publicist Zdravko Strižić, dugogodišnji dopisnik Hine, preminuo je u nedjelju u Sisku nakon kratke i teške bolesti.

Zdravko Strižić rodio se u Sisku, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a apsolvirao je na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1972., kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkih Sportskih novosti. Nakon toga radio je i na Radiju Sisak, a od 1981. u Vjesniku Željezare, čiji je bio posljednji glavni urednik do gašenja Željezare i lista 1995. godine.

Od tada pa sve do umirovljenja 2010. radio je u Večernjem listu, gdje je neko vrijeme bio i urednik regionalnoga izdanja. Dvadesetak godina bio je vanjski suradnik Televizije Zagreb, kasnije HRT-a, a sve do prosinca 2023. godine honorarni dopisnik Hine.

Pročitajte i ovo Trgovina Konzuma u Avenue Mallu - 9 POSLJEDICE VLADINE ODLUKE "Toliko o tome koliko Hrvati zaista žele neradne nedjelje": Nevjerojatni prizori opustošene trgovine u Avenue Mallu

Kao novinar posebno je pratio teme s područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva, a izvještavao je i iz Njemačke, Češke , Slovačke, Poljske, Francuske, SAD-a i drugih zemalja.

Tijekom karijere bio je aktivan u Hrvatskom novinarskom društvu, a bio je i član njegova povjerenstva za pokretanje i organizaciju studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kao ratni izvjestitelj izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu, za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i medaljama Bljesak i Oluja.

Pročitajte i ovo Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja Konferencija za medije "Vujnovac se s našim novcem igra Monopolyja": Most razotkriva aferu, pokazali dokumente koji navodno sve dokazuju

S kolegom Vladimirom Pajtlarom objavio je "Priče s obala Kupe i Save: ljudi i događaji sisačkog kraja o kojima se premalo zna" te "Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1946.-2016.".

Za novinarski rad dva put je dobio "Zlatnu Viktoriju" te nagradu "Zlatno pero" Ogranka SMŽ HND-a i Priznanje HOK-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene