Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seljaci izazvali kaos

VIDEO Počeli povijesni prosvjedi u jednoj od najmoćnijih europskih država, tvrtke panično zovu radnike: "Ne krećite na posao!"

Aktualno Galerija Prosvjedi seljaka u Njemačkoj - 3 Prosvjedi seljaka u Njemačkoj - 3 Foto: AFP Prosvjed seljaka u Njemačkoj Prosvjed seljaka u Njemačkoj Foto: Afp Prosvjed seljaka u Njemačkoj Prosvjed seljaka u Njemačkoj Foto: Afp Prosvjed seljaka u Njemačkoj Prosvjed seljaka u Njemačkoj Foto: Afp +4 Prosvjed u Berlinu Galerija 1/9 >>
Njemački poljoprivrednici prosvjeduju diljem zemlje i pozivaju na blokadu.

Njemački poljoprivrednici izišli su na prometnice diljem zemlje. Najavljene su tisuće traktora koji će ometati promet.

U tijeku su blokade na ulazima nekih autocesta, a u većini gradova diljem zemlje najavljeni su prosvjedni skupovi. Stotine traktora stigle su u Berlin i blokiraju prometnice. 

Stotine traktora je trenutno pred Brandenburškim vratima. Policija u Münchenu javlja kako prema gradu kreće 5500 traktora. Policija moli građane da izbjegavaju područje kojim se kreću traktori.

Prosvjednici su izišli na ulice unatoč udovoljavanju dijela njihovih zahtjeva. Naime, njemačka vlada odlučila je protegnuti planirano smanjivanje subvencija poljoprivrednicima na nekoliko godina, objavio je glasnogovornik i signalizirao popuštanje vladajućih valu prosvjeda.

Prosvjedi seljaka u Njemačkoj - 3 Prosvjed u Berlinu Foto: AFP

Kancelar Olaf Scholz, vicekancelar Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner objavili su i da odustaju od planiranog ukidanja izuzeća od poreza na motorna vozila za poljoprivredu, dodao je glasnogovornik.

Vlada je prisiljena smanjiti potrošnju kako bi popunila rupu u proračunu koju je "otvorila" presuda ustavnog suda o neustavnoj prenamjeni potpora za oporavak od pandemije.

Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede izvelo je sredinom prosinca poljoprivrednike na ulice, a izazvalo je napetosti i u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata, zelenih i liberala.

U četvrtak Berlin je popustio pritisku poljoprivrednika i predložio smanjenje subvencija u više faza. U ovoj godini trebale bi biti smanjene za 40 posto, a u 2025. i 2026. za po 30 posto. Time bi se rok potpunog ukidanja pomoći pomaknuo na 2026.

Udruga poljoprivrednika pozvala je unatoč produljenom roku na sedmodnevne prosvjede koji su počeli u ponedjeljak. Sredinom mjeseca najavljen je i veliki prosvjed u Berlinu. Vlada bi trebala odustati od smanjenja subvencija, poručio je predsjednik udruge Joachim Rukwied.

Pročitajte i ovo Ljuti poljoprivrednici dočekali ministrov trajekt Napeto u Njemačkoj VIDEO Nasilni poljoprivrednici zaustavili trajekt s ministrom: Da ne bi dobio batine morao se vratiti na otok

U Njemačkoj postoji 256.000 poljoprivrednih imanja na kojima radi oko 937.000 ljudi. Prosvjedi su novi veliki udarac za koalicijsku vladu kancelara Olafa Scholza, koja je jedna od najnepopularnijih vlada u povijesti Njemačke, piše Deutsche Welle.

Vlasti se boje da će ovo biti najveći prosvjedi od Drugog svjetskog rata.

Radnici ostaju kod kuće

Mnoge su njemačke tvrtke još u nedjelju navečer ili u ponedjeljak ujutro zvale svoje zaposlenike. 

"U ponedjeljak rano ujutro zvali su me iz tvrtke te smo se dogovorili da će cijeli ured raditi od kuće jer nema smisla gubiti sate na autocestama", rekao je za Fenix Ivan K., koji radi u Wiesbadenu, glavnom gradu u njemačkoj Saveznoj zemlji Hessen, u kojoj je blokirano nekoliko za promet značajnih autocesta.

Mnogi njegovi kolege dolaze iz udaljenijih mjesta, primjerice iz Augsburga, što bi danas bilo nemoguće. "Jedan kolega jutros je krenuo prema Wiesbadenu, ali već na ulazu na autocestu stajala je policija i blokirala ulaz. U daljini je na autocesti vidio traktore kako polako voze autocestom", otkrio je Ivan.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene