Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)

Bosna i Hercegovina dobila je novo Predsjedništvo, ponovno bez predstavnika kojeg je izabrao hrvatski narod. A na čelu tog tijela trenutačno je osoba pod američkim sankcijama - Milorad Dodik.


U Sarajevu je sve pratila urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović te analizirala stavove novog predsjedništva.

Vezani članci Željko Komšić (Foto: Pixsell, Armin Durgut/HaloPix) Oštre reakcije iz BiH, Željko Komšić napao Grabar-Kitarović: "Ona je nestabilna, ne BiH" Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Milorad Dodik o mogućem izbacivanju njegove stranke iz državne vlasti: "Time je potpisan akt o raspadu BiH"

"Svi su ostali na pozicijama iz svojih predizbornih kampanja. Bošnjački predstavnik Šefik Džaferović kaže da se presuda Ustavnog suda u slučaju Ljubić krivo interpretira. Iako je presuda jasna kao dan, on i njegova stranka SDA smatraju da ta presuda derogira presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejtić-Finci, ali ja ne vidim nikakvu vezu između te dvije presude.

Presuda u Strasbourgu odnosi se na nacionalne manjine, a presuda Ljubić na zastupljenost konstitutivnog naroda u Domu naroda Federacije.

Željko Komšić je održao jedan građanski govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visoki stupanj kantonalizacije Federacije.

On stalno govori o služenju svim građanima što znači da ostaje na svom građanskom konceptu prije izbora.

Milorad Dodik navaljuje na politiku SAD-a i daje do znanja da mu je jasno da je politika te velesile snažan držač ovakvog koncepta u BiH. On kritizira hrvatsku politiku i tu je čak i u pravu jer su i predsjednik Mesić i ondašnje vlade stajale mirno za vrijeme Berijevog i Petrićevog udara na Ustav.

Dragan Čović danas nije došao na inauguraciju i nije se službeno oglasio o razlozima nedolaska. Komšić ga je optužio da nije dao suglasnost da na inauguraciju dođu predsjednici Hrvatske i Srbije, iako su kako tvrdi Komšić, za to oboje bili raspoloženi.

Ključno je sada pitanje hoće li se u ustavnom roku konstituirati Dom naroda", izvijestila je Petrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr