Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji vojnik i vojni policajac u vojsci bosanskih Srba Dragan Zelenović osuđen je u srijedu na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja muslimanki iz Foče, objavio je međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.


Dragan Zelenović prebačen je u ICTY 10. lipnja 2006., a 17. siječnja 2007. izjavio je da se osjeća krivim, kaže se u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna DJEČAKA (4) OSUDILI NA DOŽIVOTNI ZATVOR 'Ovdje je logika počinila samoubojstvo' Slika nije dostupna Računovođa iz Auschwitza za smrt 300.000 ljudi donio četiri godine zatvora

Priznao je krivnju za sedam točaka optužnice po kojima je u travnju 1992., nakon što su srpske snage zauzele Foču, grad na istoku Bosne i Hercegovine, silovao i mučio veći broj muslimanki.

Žene su, prema optužnici, mučene i silovane na nekoliko lokacija u Foči, u razdoblju od srpnja do listopada 1992.

Zelenović je proglašen krivim za devet silovanja koja je on počinio, a od kojih je osam imalo kvalifikaciju silovanja i mučenja.

Kriv je i za još dva sudioništva u silovanju, od kojih je jedno
također imalo kvalifikaciju silovanja i mučenja, te za jedno poticanje na silovanje. 

U četirima slučajevima riječ je bila o grupnom silovanju
u kojem su sudjelovala trojica ili više počinitelja.

Sudsko je vijeće uzelo u obzir i neke olakotne okolnosti, na primjer činjenicu da je priznao krivnju i surađivao s tužilaštvom.