Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog zastare odbačene optužbe protiv Pavića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki savezni tužitelj u Detroitu jučer je zbog zakonske zastare odbacio optužbe protiv Gorana Pavića, kanadskog državljana srpskog podrijetla, uhićenog 7. studenoga na graničnom prijelazu između Kanade i SAD-a, na temelju tjeralice Interpola zbog optužbe za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj 1991.

Odvjetnička tvrtka AzulaySeiden Law Group iz Chicaga, čija je odvjetnica Linda Babich zastupala Pavića (42), priopćila je da je tužiteljstvo odbacilo optužbe nakon što je utvrđeno da su rokovi zakonske zastare za podizanje optužbi protiv Pavića istekli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Goran Pavić u utorak pred federalnim sudom u Detroitu Slika nije dostupna Podunavski Srbi osuđuju uhićenje Pavića

Sporazumom o ekstradiciji između SAD i Hrvatske određeno je da se primjenjuju rokovi zakonske zastare koji vrijede u državi u kojoj je došlo do uhićenja, u ovom slučaju SAD-a.

Odvjetnica Babich uložila je prigovor na nadležnost saveznog suda u Detroitu, a osporavala je i postojanje ugovora o ekstradiciji između SAD-a i Hrvatske.

Sutkinja Virginia Morgan je na ročištu 4. prosinca zaključila kako SAD i Hrvatska imaju ugovor o ektradiciji na temelju kojeg Pavić može biti izručen Hrvatskoj, te je Paviću tada produljen pritvor.

"Odajem priznanje Vladi (tužiteljstvu) na naporima da provede
temeljito ispitivanje i u konačnici odbaci predmet. Ovaj slučaj je dokaz da temeljito ispitivanje i metodični postupci u našem pravnom sustavu uistinu djeluju", izjavila je odvjetnica Babich.

Ona je kazala kako može biti zadovoljnija ishodom i time što je Pavićevo ime "očišćeno". Pavić je u petak trebao biti pušten iz pritvora.

Pavić, profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu Kitcheneru, stotinjak kilometara jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je doselio u Kanadu 1997. Oženjen je i ima četvoro djece.

Uhićen je dok je vozio kamion tegljač iz Kanade u SAD preko
Ambasadorskog mosta, koji spaja kanadski Windsor i Detroit, gdje su službenici američke Carinske i granične službe (CBP) utvrdili da se nalazi na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.

Pavić je 2006. pred vukovarskim Županijskim sudom optužen za zločine protiv hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991/1992. 

On i drugi iz njegove postrojbe terete se za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene