Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog zika epidemije ženama se savjetuje da odgode trudnoću.


Južnom Amerikom širi se epidemija zika virusa. Ovaj virus prenose komarci, a manifestira se simptomima kao što su bolovi u zglobovima i teške glavobolje, no zaraze li se trudnice posljedice bi mogle biti mnogo veće.

Vezani članci Slika nije dostupna Ispovijest djevojke koja opakom bolešću živi već 24 godine Slika nije dostupna PITALI SMO EPIDEMIOLOGE Postoji li rizik od zika virusa u Hrvatskoj?

Naime, zika virus može ostaviti velike posljedice na fetus zbog čega se djeca rađaju s mikrocefalijom, odnosno s poremećajem zbog kojeg imaju abnormalno malu glavu u kojoj se mozak ne može normalno razvijati.

Epidemija virusom zika počela je na Martiniqueu i u Gvajani, objavilo je francusko ministarstvo zdravlja. Osim Martiniquea i Gvajane, pogođeni su i Portoriko, Brazil, Kolumbija, Salvador, Gvatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Surinam i Venezuela. Prema najnovijim informacijama jedan se slučaj pojavio čak i u Velikoj Britaniji.

Za tu bolest nema lijeka kao ni cjepiva, već se samo ublažavaju simptomi.

Ministarstva zdravlja virusom pogođenih država preporučuju ženama da planiranu trudnoću odgode za 6-8 mjeseci, dok se u El Salvadoru ženama preporučuje da pričekaju do 2018. godine.

Postoji opasnost da bi se ovim virusom moglo zaraziti na stotine tisuća ljudi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju