Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenose ga komarci

Sve što morate znati o zika virusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnom Amerikom širi se epidemija zika virusa. Virus prenose komarci, a manifestira se simptomima kao što su bolovi u zglobovima i teške glavobolje. Lijeka ni cjepiva nema, samo se ublažavaju simptomi. No, zaraze li se trudnice posljedice bi mogle biti mnogo veće.

Zika virus je tropska bolest, a prvi nosilac je mamun iz šume Zika u Ugandi, po kojoj je virus dobio ime. Otkriven je 1947. i od tada je uglavnom harao po Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim otocima. Prošle godine proširio se na Južnu Ameriku. Epidemija virusom započela je na Martiniqueu i u Gvajani, a potom se proširio i na Portoriko, Brazil, Kolumbiju, Salvador, Gvatemalu, Haiti, Honduras, Meksiko, Panamu, Paragvaj, Surinam i Venezuelu. Prema najnovijim informacijama jedan se slučaj pojavio i u Velikoj Britaniji te Danskoj.

Pročitajte i ovo Pojava ospica - 1 Niska procijepljenost WHO upozorava na poznatu bolest, a cijepljenje u Hrvatskoj stagnira: "To brine svakog roditelja" Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija WHO objavila je kako očekuje da će se virus proširiti na sve zemlje Južne, Srednje i Sjeverne Amerike osim dvije. Naime, komarac Aedes aegypti koji prenosi virus živi u svim zemljama osim u Kanadi i Čileu. Ta vrsta komaraca prenosi i druge bolesti poput tropske i žute groznice. U WHO-u smatraju kako se brzo širi zato što ljudi još nisu stekli imunitet.

Za sada nije poznato može li prenijeti s jedne na drugu osobu. U većine odraslih pacijenata, infekcija virusom Zika izaziva samo blaže simptome poput bolova u zglobovima, visoke temperature, glavobolje i osipa. Za tu bolest nema lijeka kao ni cjepiva, već se samo ublažavaju simptomi. No, zaraze li se trudnice posljedice bi mogle biti mnogo veće. Naime, zika virus može ostaviti velike posljedice na fetus zbog čega se djeca rađaju s mikrocefalijom, odnosno s poremećajem zbog kojeg imaju abnormalno malu glavu u kojoj se mozak ne može normalno razvijati. Stoga su Ministarstva zdravlja virusom pogođenih država preporučila ženama da planiranu trudnoću odgode za 6-8 mjeseci, dok se u El Salvadoru ženama preporučuje da pričekaju do 2018. godine.

Brazilsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u studenome da je virus povezan s fetalnom deformacijom mikrocefalijom, odnosno rođenjem s veličinom mozga manjom od uobičajene. Brazil je prijavio 3.893 slučaja mikrocefalije, što je više od 30 puta više nego bilo koje druge godine.

WHO je izdao upozorenje trudnicama da ne putuju u Južnu i Sjevernu Ameriku. 'Virus se širi vrlo brzo kroz obje Amerike pa bi trudnice trebale izbjegavati putovanje u te zemlje', poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene