Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Likvidacije 1995. godine

Zbog sudjelovanja u genocidu u istočnoj Bosni uhićeno više Srba iz BiH

Ilustracija
Ilustracija Foto: Antonio Balic/Cropix
Zbog ubojstva 70 bošnjačkih muškaraca i civila u ljeto 1995. na području Srebrenice i istočne Bosne, što je Tužiteljstvo BiH okarakteriziralo genocidom, u utorak je uhićeno više pripadnika i zapovjednika postrojbi Vojske Republike Srpske, izvijestili su iz državnoga Tužiteljstva BiH.

Uhićeno je više pripadnika i zapovjednika Vojske Republike Srpske zbog ubojstva 70 bošnjačkih muškaraca i civila u ljeto 1995. godine na području Srebrenice i istočne Bosne, što je Tužiteljstvo BiH okarakteriziralo genocidom. 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće u istočnoj Bosni uhitili više osoba osumnjičenih za genocid. Pri tome iz Tužiteljstva BiH nisu objavili broj uhićenih, niti otkrili njihov identitet, ali su naveli da zajedno s partnerskim policijskim agencijama nastavljaju identificirati i druge osobe koje su sudjelovale u počinjenju zločina.

Pročitajte i ovo Dva eura, Ilustracija Pogledajte dizajn Izlazi prigodna kovanica od dva eura: Požurite po svoj primjerak, evo gdje ga nabaviti i koliko košta

Riječ je o masovnim likvidacijama počinjenim 15., 19. i 23. srpnja 1995. godine nakon pada zaštićene UN-ove zone Srebrenice.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Vojske Republike Srpske koje se tereti za sudjelovanje u zarobljavanju i ubojstvu 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene.

Njih su ubili na lokaciji Jarovlje u općini Vlasenici i dvije lokacije na području općine Šekovići u mjestu Bišine.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec Otvaraju se novi vrtići 30 posto više zahtjeva nego lani: "U dječje vrtiće ostalo neupisano 800 djece, nismo zadovoljni"

Tužiteljstvo sumnja da su nakon egzekucija organizirali sklanjanje njihovih tijela u masovne grobnice. Na taj su način prema mišljenju Tužiteljstva BiH sudjelovali u genocidu počinjenom na području istočne Bosne.

Pripadnici srpskih vojnih snaga predvođenih generalom Ratkom Mladićem likvidirali su uglavnom u ljeto 1995. više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, što je najteži ratni zločin počinjen na tlu Europe nakon 2. svjetskog rata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene