Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Zbog Koštunice teško očekivati potpisivanje SSP-a sa Srbijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon poruke premijera Vojislava Koštunice veoma je teško očekivati da će Srbija uskoro ponovo biti u prilici potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, izjavio je dužnosnik Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Goran Svilanović, uoči današnjeg sastanka Vijeća ministara EU na kojemu trebaju biti razmotreni daljnji odnosi sa Srbijom.

Svilanovića zabrinjava poruka Koštunice, izrečena u nekoliko navrata prošloga tjedna, da "sporazum ne bi trebao biti potpisan ako EU odluči poslati svoju misiju na Kosovo", jer smatra da bi ta izjava mogla potpuno blokirati potpisivanje Sporazuma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svilanović: Neophodan dijalog vlade Srbije i vlade Kosova Slika nije dostupna Šešelj podržava dogovore radikala s DSS-om i NS-om

Za isti broj "Blica" srbijanski predsjednik Boris Tadić je rekao kako će do potpisivanja Sporazuma s EU doći vrlo brzo te da je taj proces započela još Đinđićeva vlada i da su velik doprinos tom poslu dali i građani Srbije.

"Važno je znati da se sporazum tiče ekonomskih pitanja i da on otvara nove mogućnosti za razvoj srpskog gopodarstva", rekao je Tadić.

On je ponovio kako "nikada neće prihvatiti neovisnost Kosova" te naglasio kako je drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji 3. veljače od presudne važnosti .

"Nemojmo se zavaravati, Šešelj je i dalje šef Srpske radikalne stranke i politiku koju provodi Tomislav Nikolić u svakom trenutku kreira Vojislav Šešelj, ništa se tu nije promijenilo. Građani, dakle, moraju biti svjesni da glasovanjem za Nikolića u stvari glasuju za Šešelja i njegovu politiku sukoba, mržnje i izolacije", rekao je Tadić, protukandidat Nikoliću na tim izborima.

Beogradski elektronički mediji ovih dana prenose i stajalište srbijanskog premijera i lidera Demokratske stranke Srbije Koštunice, iznesene u subotu na srbijanskoj državnoj televiziji RTS, "da je njegova Demokratska stranka Srbije ponudila Tadićevoj Demokratskoj stranci aneks koalicijskog sporazuma kojim traže da Vlada Srbije poništi već parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU ako EU pošalje misiju na Kosovo".

Tadić je taj zahtjev već ranije odbio nazivajući ga ucjenom i u drugom krugu kampanje nastavio inzistirati na važnosti približavanja EU.

Premijer Koštunica pak, u spomenutoj emisiji, odbacio je glavnu poruku Tadićeve kampanje da Srbija sada bira svoju budućnost, između EU i izolacije, ističući kako je uvjeren da Srbija ne može promijeniti svoj glavni pravac prema EU. 

Prema njegovu mišljenju, izbor Nikolića ne bi bio povijesna prekretnica jer, kako je rekao, "predsjednik ima male ovlasti".

Ministari vanjskih poslova EU u ponedjeljak će raspravljati o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene