Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska policija u stanju je visoke pripravnosti s obzirom da je nekoliko milijuna muslimanskih vjernika pohrlilo na završni dan godišnjeg hadža.


To će za saudijske snage reda biti svojevrstan test s obzirom na nova pravila o kontroli kretanja oko dva milijuna hodočasnika, s obzirom na loša iskustva iz ranijih godina. 

Vezani članci Međugorje - 2 Prije 40 godina vijest iz malog hercegovačkog mjesta zaintrigirala je svijet: I danas tamo dolaze iz Italije, Španjolske, SAD-a... Slika nije dostupna VIDEO Je li on normalan?!

U siječnju 2006.godine, u najtežem hadžu u posljednjih 16 godina u gradu Džamaratu su poginula 362 hodočasnika. Od
tada su saudijske vlasti odlučile povećati financijska sredstva za poboljšanje infrastrukture, no agencije izvješćuju, da su, unatoč dobroj pripremljenosti i ove godine u tom gradu policajci nervozniji nego što je uobičajeno zbog predstojećeg događaja.

U Džamaratu ove godine hodočasnici mogu bacati kamenje kojim istjeruju đavola na tri betonska eliptična zida koji simboliziraju stupove a postavljena su na tri različite razine kako bi se izbjeglo naguravanje i potencijalne ljudske žrtve. U sklopu plana za koji je država izdvojila više od milijardu dolara, u tijeku je izgradnja i četvrte razine.

Policija je u petak donijela i odredbu o strogom sustavu hodočašćenja 'u jednom smjeru', pa se vjernici koji su obavili svoju vjerničku dužnost neće miješati i sudarati s onima koji to tek namjeravaju obaviti. Također su inzistirali da svi vjernici ostave torbe na za to određenom mjestu.

Stručnjaci za hadžiluk pretpostavljaju da će se najveći broj ljudi okupiti u rano poslijepodne jer vjernici svojih sedam kamena žele baciti u isto doba kada je to činio prorok Muhamed.