Obavijesti Video Pretražite Navigacija

APEC traži obnovu pregovra o svjetskoj trgovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Azije i Pacifika koji su se okupili na summitu APEC-a u Sydneyu u nedjelju su zatražili od svih zemalja da pojačaju napore radi obnove međunarodnih pregovora o svjetskoj trgovini koji su u zastoju već nekoliko mjeseci.

"Dogovorili smo se da ćemo svim zemljama koje su sudjelovale u pregovorima u Dohi uputiti žuran poziv da ulože nove napore kako bi se postigao uspjeh", rekao je australski premijer John Howard po završetku susreta na vrhu koji je ove godine organizirala njegova zemlja.

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Autocesta, ilustracija počinju radovi Važna obavijest iz HAC-a: Od utorka otežan promet na autocesti A3

Čelnici koji su "pružili snažnu potporu pregovorima iz Dohe" stavili su naglasak na činjenicu da su "poljodjelstvo i industrijski proizvodi dva najvažnija pitanja" koja valja urediti.

Osim američkog predsjednika Georgea W. Busha koji se u subotu navečer morao vratiti u Washington radi važnog svjedočenja o Iraku, ostalih dvadeset čelnika APEC-a, među kojima ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Hu Jintao, sastali su se u nedjelju, drugoga i posljednjeg dana summita kako bi razgovarali o pregovorima o svjetskoj trgovini.

Na zemlje članice APEC-a otpada više od polovice svjetske trgovine.

Krug pregovora iz Dohe koji je počeo 2001. u katarskoj prijestolnici trebao bi omogućiti veću liberalizaciju svjetske trgovine u korist zemalja u razvoju.

Nakon neuspjeha ljetošnjih pregovora između Europske unije, SAD-a, Brazila i Indije, pregovori su se u ponedjeljak nastavili u ženevskom sjedištu Svjetske trgovinske organizacije, a trajat će tri tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene