Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki savezni sud u srijedu je zaustavio postupak izručenja Francuskoj bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriege, koji u nedjelju treba biti pušten iz federalnog zatvora u Miamiju, na Floridi.


Sudac William Hoeveler suspendirao je nalog za izručenje i dao Norieginim odvjetnicima rok do četvrtka da iznesu dokaze za tvrdnje kako bi se izručenjem Francuskoj kršile Ženevske konvencije, koje Noriegi jamče status ratnog zarobljenika.

Vezani članci Slika nije dostupna Brown: Zaustavljeno širenje slinavke i šapa

Iste argumente već su ranije odbacila dva američka suca, otvarajući mogućnost da Noriega, nakon izdržane kazne u SAD, bude izručen Francuskoj gdje je 90-ih u odsutnosti osuđen na 10 godina zatvora zbog pranja novca.

Noriegini odvjetnici u svom su se podnesku u srijedu usprotivili izručenju, pozivajući se na Ženevske konvencije i status ratnog zarobljenika, koji je Noriegi zajamčio isti sudac Hoeveler u presudi iz 1992.

Noriega (73), koji je odslužio 17 i pol godina u saveznom zatvoru Southwest Miami-Dade County, zarobljen je 1989. tijekom američke invazije na Panamu, i doveden u SAD gdje je osuđen na 40 godina zatvora zbog posredovanja u krijumčarenju tona kokaina iz Kolumbije u SAD.

Izručenje Noriege zatražila je i Panama, gdje je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, zbog ubojstva političkih protivnika i kršenja ljudskih prava.

Noriegini odvjetnici traže od suda u Miamiju da general bude izručen Panami. Prema nedavno noveliranom panamskom kaznenom zakonu, tu bi kaznu Noriega mogao služiti u kućnom pritvoru, jer je stariji od 70 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju