Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaustavljeno izručenje Noriege Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki savezni sud u srijedu je zaustavio postupak izručenja Francuskoj bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriege, koji u nedjelju treba biti pušten iz federalnog zatvora u Miamiju, na Floridi.

Sudac William Hoeveler suspendirao je nalog za izručenje i dao Norieginim odvjetnicima rok do četvrtka da iznesu dokaze za tvrdnje kako bi se izručenjem Francuskoj kršile Ženevske konvencije, koje Noriegi jamče status ratnog zarobljenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brown: Zaustavljeno širenje slinavke i šapa

Iste argumente već su ranije odbacila dva američka suca, otvarajući mogućnost da Noriega, nakon izdržane kazne u SAD, bude izručen Francuskoj gdje je 90-ih u odsutnosti osuđen na 10 godina zatvora zbog pranja novca.

Noriegini odvjetnici u svom su se podnesku u srijedu usprotivili izručenju, pozivajući se na Ženevske konvencije i status ratnog zarobljenika, koji je Noriegi zajamčio isti sudac Hoeveler u presudi iz 1992.

Noriega (73), koji je odslužio 17 i pol godina u saveznom zatvoru Southwest Miami-Dade County, zarobljen je 1989. tijekom američke invazije na Panamu, i doveden u SAD gdje je osuđen na 40 godina zatvora zbog posredovanja u krijumčarenju tona kokaina iz Kolumbije u SAD.

Izručenje Noriege zatražila je i Panama, gdje je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, zbog ubojstva političkih protivnika i kršenja ljudskih prava.

Noriegini odvjetnici traže od suda u Miamiju da general bude izručen Panami. Prema nedavno noveliranom panamskom kaznenom zakonu, tu bi kaznu Noriega mogao služiti u kućnom pritvoru, jer je stariji od 70 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene