Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori zatvorena su u 21 sat, a prema podacima promatrača nevladinih udruga, koji prate izjašnjavanje građana, do 20,30 sati izašlo je 69,7 posto birača, što je oko 16 posto manje nego na referendumu o neovisnosti u svibnju ove godine.


Izbori su, kako je priopćilo republičko izborno povjerenstvo, protekli bez većih primjedbi političkih stranaka.

Vezani članci Slika nije dostupna Crnogorski 'projekt stoljeća' nikako da se pokrene s mrtve točke Slika nije dostupna U Crnoj Gori počelo ponovno suđenje za Morinj

Građani Crne Gore birali su zastupnike za novi sastav republičkog parlamenta, koji će na početku imati karakter ustavotvorne skupštine, zbog donošenja novog ustava neovisne države Crne Gore, a nakon toga prelazi u redovan saziv.

U izbornoj parlamentarnoj utrci nadmetalo se 12 lista. Građani su birali i vijećnike u 14 gradova i gradonačelnike u 13 općina.

Pravo glasa na izborima imalo je 484.430 birača.

Prema ispitivanjima javnoga mnijenja, dosadašnja vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) premijera Mile Đukanovića i Socijaldemokratske partije (SDP) predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića ima najviše izgleda za pobjedu, čak i za osvajanje apsolutne većine. S njima je u koaliciji i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), jedina politička stranka koja zastupa interese Hrvata u Crnoj Gori, a kojoj je prema koalicijskom sporazumu osigurano najmanje jedno zastupničko mjesto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju