Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klimatsko zatopljenje 'ozbiljno dovodi u pitanje skijašku sezonu' u alpskim zemljama Europe i 'prijeti lokalnim gospodarstvima' koja se temelje na zimskom turizmu, zaključak je istraživanja OECD-a.


'Alpe su posebno osjetljive na klimatske promjene, a zagrijavanje je u posljednje vrijeme tu gotovo triput veće od svjetskog prosjeka', ističe Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.

Vezani članci Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda" Slika nije dostupna Globalno zatopljenje ima utjecaj na mora

Trenutačno 90 posto srednjih i velikih alpskih skijališta, ili 599 od 666 skijališta, ima dovoljno snijega (30 cm) tijekom najmanje 100 dana u godini, tvrde autori. Na kod preostalih 10 posto vladaju 'nesigurni uvjeti'.

'Porast temperature za 1, 2 ili 4 Celzijeva stupnja ubuduće bi mogao smanjiti broj skijališta na kojima sigurno ima prirodnog snijega na 500, 400 ili čak 200', upozorava organizacija.

Među pet zemalja u kojima se istraživanje provodilo, 'najosjetljivija' je Njemačka: zatopljenje od 1 stupnja smanjilo bi u toj zemlji broj skijališta sa zajamčenim prirodnim snijegom za 60 posto.

Austrija koja od zimskog turizma ostvaruje polovicu ukupnih prihoda od turizma 'nešto je osjetljivija od prosjeka', Francuska je 'blizu prosjeku', a Italija 'malo iznad'.

Najmanje bi od tih promjena imala štete Švicarska, ali i u njezinu slučaju zatopljenje od 1 stupnja utjecalo bi na smanjenje visine
prirodnog snijega za 10 posto, a zatopljenje od 4 stupnja prepolovilo bi broj staza sa sigurnim snijegom, tvrdi OECD.