Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o Šešelju

Zastupnik u srbijanskom parlamentu: 'Političari iz Zagreba svađaju hrvatski i srpski narod'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici u srbijanskom parlamentu osudili su u četvrtak postupak haaškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja koji je jučer spalio hrvatsku zastavu ispred Palače pravde, ali su različito reagirali na izjave dužnosnika dviju država koje su potom slijedile.

Zamjenik šefa zastupničke skupine Srpske socijalističke partije (SPS), koja je dio vladajuće koalicije, Đorđe Milićević rekao je novinarima da Srbija želi dobrosusjedske odnose u regiji, mir i suradnju, istaknuvši da ta stranka u potpunosti podupire stajalište premijera Aleksandra Vučića o nužnoj stabilnosti "prije svega zbog Srba koji žive u Hrvatskoj, a zatim i zbog budućnosti".

Pročitajte i ovo Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika

Milićević je naveo da Srbiju nitko nije pitao niti je konzultirao prije donošenja prve odluke kada je Šešelj pušten da se brani sa slobode, kao ni pri drugoj odluci da se vrati u pritvor, te izrazio uvjerenost da će vlada i u ovom pitanju donijeti odluku koja je u državnom interesu. "Paljenje zastave nije dobra slika, ali država nema odgovornost za to, to je nadležnost državnih organa", rekao je Milićević.

Zastupnik oporbene Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović ocijenio je da ministar rada Aleksandar Vulin svojim izjavama "otvara nove ratove u regiji i narušava ionako krhke odnose Srbije i Hrvatske" umjesto da se bavi svojim nadležnostima.

Predsjednik oporbene Nove stranke Zoran Živković, osudio je paljenje zastave RH ocijenivši da su reakcije dužnosnika u Beogradu "bile kontroverzne", od pokušaja minimaliziranja tog događaja od ministra policije Nebojše Stefanovića koji je rekao da je to normalan događaj, do razmjene "jako ružnih riječi".

Vučić: "Haaški tribunal mi slučajem Šešelj želi napakostiti"

Živković je istaknuo kako je paljenje hrvatske zastave "nerazuman akt Vojislava Šešelja" te zaključio da su odnosi dviju zemalja najgori od 2000. godine, "bez obzira na licemjerje s obje strane za koje nema opravdanja".

Zamjenik šefa zastupničke skupine Socijaldemokratske stranke Srbije (SDS) Janko Veselinović ocijenio je izjave ministara Srbije i Hrvatske u povodu Šešeljevih poteza štetnim za međusobne odnose dviju država.

"One su prije svega štetne za Srbe koji žive u Hrvatskoj, njih oko 200.000 i za 60.000 Hrvata koji žive u Srbiji. Sve izjave neodgovornih političara se prelamaju preko njihovih leđa i svaka neodgovorna izjava hrvatskog ministra znači lošiji položaj Hrvata u Srbiji i obratno" , zaključio je Veselinović.

Vođa stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma poručio je da ne treba paliti ničiju zastavu, ali da je to učinila "fizička osoba". "On nije niti član vlade, niti je (SRS) parlamentarna stranka. I kako bi Srbija trebala reagirati kada cijeli stadion u Hrvatskoj skandira ‘Ubij, ubij Srbina", rekao je Marković, čija je stranka dio vladajuće koalicije.

Marković je uz to izjavio da političari iz Zagreba imaju najveću odgovornost za to što svađaju srpski i hrvatski narod te poručio da se javnost, umjesto Šešeljem, treba baviti Antom Gotovinom, za kojega je kazao da je "najveći ratni zločinac poslije 2. svjetskog rata".

Dodao je i da iza izjava nekih hrvatskih političara kao da čuje "glas Franje Tuđmana koji je govorio da se Srbi moraju protjerati iz Hrvatske".

"Poruke koje šalje predsjednica Hrvatske nisu dobre, ni za Hrvatsku, ni za Srbiju, i to je pokazao jučer i predsjednik vlade koji je rekao da trebamo spustiti loptu i da dvije države trebaju surađivati, a veći je interes hrvatskih privrednika pošto je poznato da oni ovde imaju markete, za razliku od srpskih", rekao je on. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene