Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čvrsta ruka Rusije

Zašto se svi boje Vladimira Putina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Macho frajer o kojem malo toga znamo i koji ne preza ni pred čim. Šef države kojeg se mnogi boje, a rijetki ga podržavaju. Znate o kome govorimo...

Ruski predsjednik Vladimir Putin sa svojim pomno izrežiranim imidžem, u javnosti, ali i među kolegama izaziva miješane, često nedefinirane emocije. Neki ga vole, neki ga mrze, neki se slažu s njegovim političkim stavovima, drugi bježe od njega podvijena repa, treći ga, pak, uopće ne razumiju, no jedno je sigurno - gotovo svi ga se boje.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

Ne znači to da im se gaće tresu od same pomisli na njega, radi se o tome da su svjesni kakav utjecaj, ali i kakav inat ima šef Ruske Federacije i na što je sve, upravo zbog toga, spreman.

Kad mu je Zapad zaprijetio sankcijama, odmahnuo je rukom i potpisao dokumente o pripajanju Krima Rusiji, kad su sankcije krenule, nije se previše uzbuđivao zbog toga, a kad su ga izbacili iz skupine G8 odlučio je vratiti lopticu. Kako - još uvijek ne znamo, ali da će sankcija biti - biti će.

I ta tajnovitost jedan je od razloga zašto su oči međunarodne zajednice neprestano uperene prema Kremlju.

Pokušava oživjeti SSSR?

Vladimir Putin bio je vrlo odan agent KGB zbog čega je zaslužio i brojna napredovanja unutar sustava SSSR-a, zbog čega je, na koncu, i danas tu gdje jest. Mnogi se boje kako je upravo bivšem Savezu ruski predsjednik i dalje vjeran. Zato je i pripajanje Krima dočekano s takvim negodovanjem i kritikama da je to samo prvi korak u obnavljanju 'carstva' te da su aspiracije ruskog predsjednika puno veće.

Prema određenim geopolitičkim teorijama upravo je ukrajinski teritorij temelj ponovne uspostave velikog saveza zemalja koje bi kontrolirala Moskva.

Mnogi svjetski vođe donedavno su vjerovali kako su u 2014. granice zemalja već 'gotova stvar'. I eto onda Putina da im poremeti koncepciju i vrati ih nekoliko desetljeća unazad. Razumljivo da su ostali uzdrmani.

Putinov prvi govor '99. nagovijestio je mnogo toga...

Nema dlake na jeziku

Za razliku od ostalih svjetskih vođa Vladimir Putin ne pribjegava često dosadnom i suhoparnom diplomatskom rječniku. Više je slučajeva u kojima se nije libio reći baš ono što mu je bilo na umu. Tako se jednom prilikom na meti našla i tadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton kojoj ruski predsjednik nije ostao dužan nakon što mu je poručila da 'nema dušu'.

U slobodnom prijevodu to je zvučalo ovako nekako - 'Glava države bi, u najmanju ruku, trebala imati glavu', rekao je Putin, misleći pritom na onu 'donju', a ne gornju glavu.

Milosti nije imao ni na tiskovnoj konferenciji 2002. godine na kojoj je govorio o islamistima i njihovoj sklonosti terorizmu. 'Ako žele biti pravi radikali i ako su spremni na obrezivanje, neka dođu u Moskvu. Imamo stručnjake ovdje. Preporučit ću da se operacija izvede tako da vam više nikad ništa ne naraste', poručio im je Putin.

A prilično sirov je bio i 2002. godine prilikom posjeta Izraelu u kojem se taman 'kuhala' afera oko bivšeg predsjednika Moše Kacava kojeg se optuživalo za silovanje više žena. 'Pozdravite svog predsjednika. Stvarno nas je iznenadio, nije mi djelovao kao čovjek koji bi mogao biti s deset žena', rekao je tada Putin premijeru Ehudu Olmertu. Budući da je ova izjava ispala prilično nespretno, Putinovi suradnici su je ubrzo opravdali kao šalu koja se izgubila u prijevodu.

Potpuno tajnovit privatni život

Što zapravo znamo o privatnom životu Vladimir Putina? Prošle godine se rastao od supruge Ljudmile s kojom je bio gotovo 30 godina. Ima dvije odrasle kćeri, Jekaterinu i Mariju. I to je otprilike to. Dugo se već šuška da je u vezi s bivšom gimnastičarkom i političarkom, 30-godišnjom Alinom Kabajevom zbog koje je navodno i ostavio suprugu. A šuškalo se i da Alina nosi njegovo dijete. No, hoće li se na svijetu uskoro naći još jedan mali Putin, ne zna se. A ruski predsjednik se trudi da tako i ostane.

Macho frajerčina

Već ranije spomenuti pomno izrežirani imidž ruskog predsjednika zasigurno igra veliku ulogu u zastrašivanju protivnika. On je majstor juda, upravlja avionima, gol do pasa jaše sibirskim prostranstvima i pliva u ledenim rijekama. Igra se s tigrovima i repetira pušku kao veliki.

Nije ni čudo da mu rijetko tko vjeruje kad, nagomilavajući vojsku na granici, kaže da mu invazija na Ukrajinu nije ni na kraj pameti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene